Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Inzamelactie Geef uw oude mobieltje of lever lege cartridges in

Geleidehond labrador met aantal oude mobiele telefoons voor inzameling

Twee goede doelen helpen in één handeling: lever uw oude mobiele telefoon of lege cartridges in. Voor elke exemplaar krijgt KNGF Geleidehonden een vergoeding van Eeko, de organisatie die de mobieltjes en cartridges recyclet.

Waarom cartridges recyclen?

Voor de productie van een lasercartridge worden fossiele brandstoffen (olie) gebruikt. Komt zo’n cartridge in het milieu terecht, dan duurt het honderden jaren voordat deze is afgebroken. Het is dus milieuvriendelijker om lege cartridges te hervullen in plaats van weg te gooien. Dat scheelt u ook veel geld. Als hervullen niet (meer) mogelijk is, kan de cartridge worden gerecycled.

Waarom mobiele telefoons recyclen?

De vraag naar kleinere mobiele telefoons is enorm gestegen de laatste jaren. Hierdoor zijn producenten steeds meer coltan gaan gebruiken. Coltan is een grondstof voor bepaalde onderdelen van mobiele telefoons en laptops. De stof zorgt er voor dat deze apparaten niet oververhitten. Coltan wordt gewonnen in het oosten van Kongo, het leefgebied van de laaglandgorilla. Om aan de vraag naar coltan te kunnen voldoen, zijn daar veel nieuwe coltanmijnen geopend en wegen aangelegd, ten koste van het regenwoud. De gorilla is hierdoor ernstig in de verdrukking gekomen. Door mobiele telefoons en laptops te recyclen vermindert de vraag naar coltan.

Meedoen?

  • Doe uw lege inktcartridge of oude mobiele telefoon in een inzamel-envelop. Deze envelop kunt u bij elk EEKO inzamelpunt inleveren (de oude retourenveloppen bestaan niet meer)

    Wilt u een envelop aanvragen, mail dan naar ons secretariaat, vermeld hierin hoeveel enveloppen u wilt ontvangen en uw naam, adres en woonplaats. Wij sturen deze enveloppen dan naar u op.
  • U kunt hier de inleverpunten voor KNGF Geleidehonden vinden.
  • Vraag met uw bedrijf of organisatie een inzamelbox aan. Gebruik daarvoor het aanvraagformulier.

Donateur Fenna van Bergen:
‘Sinds het begin verzamel ik mijn lege inktcartridges voor KNGF Geleidehonden. Mijn schoonmoeder doet inmiddels ook mee. Mijn visie is: Staar je niet blind op een leeg vel papier en houd duurzaamheid in het vizier!’

U heeft een inzamelbox

Heeft u minimaal twintig bruikbare cartridges en mobiele telefoons verzameld? Bel dan het KNGF Geleidehonden Collection Centre op telefoonnummer 0570 - 85 85 22. De inzamelbox wordt dan gratis geleegd door Eeko.

Heeft u vragen over deze actie?

Misschien staat uw vraag tussen de veelgestelde vragen. U kunt ook bellen met het KNGF Geleidehonden Collection Centre, telefoonnummer: 0570 - 85 85 22.

Over Eeko

KNGF Geleidehonden werkt bij deze actie samen met Eeko®. Eeko® is een geregistreerd handelsmerk van Van Klaveren CCC b.v. Eeko® zorgt voor milieuverantwoord hergebruik van uw cartridges en oude mobiele telefoon. Dit is goed voor het milieu, het levert een deelnemende organisatie geld op en bespaart afvalkosten. Wie mee doet, helpt mee aan de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde. Kijk ook op de website van Eeko!