Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Doppen sparen voor onze geleidehonden

Zwarte labrador met tuig tussen een berg gekleurde doppen [photoshop]

Iedereen heeft ze thuis. Plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflesjes of melkpakken. Gooi ze niet weg, maar lever ze in! U ontlast het milieu en steunt zo KNGF Geleidehonden. De gehele opbrengst komt ten goede aan de opleiding van onze geleidehonden.

Waar kan ik mijn doppen inleveren?

Verspreid door heel het land zetten enthousiaste spaarders zich in voor de doppeninzameling voor KNGF Geleidehonden. Wilt u ook doppen sparen om mensen met een handicap te helpen met een geleidehond? Bekijk in het kaartje hieronder de contactgegevens van het dichtstbijzijnde depot. Vanaf daar worden de doppen getransporteerd naar het recyclebedrijf. Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Het is niet mogelijk de gespaarde doppen in te leveren bij KNGF Geleidehonden.

Bezoek de volledige versie van de kaart met zoekfunctie.

Alle harde plastic doppen en deksels mogen ingezameld worden.

Denk dan bijvoorbeeld aan de doppen en deksels van deze producten:

- Mineraal- of spuitwater
- Frisdrankflessen
Melk- of yoghurtpakken
- Fruitsappakken
- Sportdrank
- Wasmiddelen (zowel de doppen van de flessen als het doseerdopje)
- Zepen en shampooflessen
- Deo-en spuitbussen
- Slagroombussen
- Pindakaas- en chocoladepastapotten

Lees hier de regels en richtlijnen

Nog meer mensen enthousiast maken?

 • Er zijn flyers beschikbaar waarop de actie duidelijk wordt uitgelegd. Handig om op te hangen! Deze is beschikbaar in A4-formaat geschikt om zelf te printen.

Blijf op de hoogte

De Nieuwe Reis Van De Dop In Beeld Update Jan 2017

 

Meestgestelde vragen

 • Wat is er veranderd per 1 januari 2017? Per 1 januari 2017 brengen de doppenspaarders de gespaarde doppen rechtstreeks naar een van de depots in plaats van naar een inzamelpunt. Dit komt omdat de ophaalrondes van de vrijwillige chauffeurs niet meer door KNGF Geleidehonden georganiseerd kunnen worden. Reden hiervoor is dat de kiloprijs die we voor de plastic doppen krijgen enorm is gedaald en de doppenactie hierdoor onvoldoende oplevert om de kosten te dekken. We hopen met deze nieuwe werkwijze de doppeninzamelactie rendabel te houden zodat het kan blijven bijdragen aan het opleiden van geleidehonden om mensen met een beperking te helpen. De teller staat inmiddels op 100.000 kilo in 2016!

  *Bent u woonachtig in provincie Groningen, Friesland of Drenthe? Dan kunt u de gespaarde doppen, vanaf 10 vuilniszakken, laten ophalen door de Stichting Vrienden Doppenactie Noord-Nederland.  Zij zijn te bereiken via erikjanzuidberg@hotmail.com.
 • Hoeveel doppen zijn er nodig om een hond op te leiden? De basisopleiding van onze honden kost 5.000 euro. Zo krijgt het hondje in zijn eerste levensjaar een goede basis die onmisbaar is om geleidehond te worden. Alle kosten zijn hierin inbegrepen; te denken aan voer, medische onkosten en professionele begeleiding van het pleeggezin en KNGF-instructeurs. Voor deze basisopvoeding zijn met de nieuwe kiloprijs die we voor de doppen krijgen ongeveer 11 miljoen doppen nodig.
 • Wat is de opbrengst tot nu toe? In 2015 is er 40.000 kilo doppen ingezameld. In 2016 gingen we voor een verdubbeling, deze doelstelling is ruimschoots gehaald met in totaal 100.000 kilo! 
 • Is er een einddatum voor de actie? Wegens het grote landelijke succes zit er geen einddatum aan de actie en gaan wij graag, samen met u, gestaag verder!
 • Waarom mogen er alleen harde plastic doppen worden gespaard? De reden hiervoor is dat doppen met 100% zekerheid bestaan uit bepaalde grondstoffen die het recyclebedrijf van ons aanneemt en waar KNGF Geleidehonden vergoeding voor krijgt. Andere plastic voorwerpen vervuilen de lading en brengen hierdoor extra kosten met zich mee. Lees de richtlijnen voor doppen die kunnen worden ingezameld.
 • Wat wordt er na recycling van de doppen gemaakt? Van de doppen worden plastic pallets gemaakt. Niet alleen het plastic recyclen is dus milieubewust. Het spaart ook bomen die anders voor de pallets waren gebruikt.
 • Wie kan doppen sparen? Iedereen kan doppen sparen. Elk huishouden heeft doppen die veel mensen vaak weggooien. Uiteraard kunnen ook scholen, verenigingen, bedrijven en buurthuizen in actie komen voor KNGF Geleidehonden. Let op: er zijn een beperkt aantal depots, kijk dus voordat u een spaaractie start even op ons kaartje of er een depot bij u in de buurt is.  
 • Zijn er inzamelbakken beschikbaar? Helaas beschikken wij niet over inzamelbakken die we onder de spaarders kunnen verspreiden. Deze worden nu door de spaarders zelf gecreëerd; van kartonnen doos tot grote glazen vaas. Tip: de eigen gemeente is vaak welwillend om een extra afvalbak ter beschikking te stellen. 
 • Waar zijn de depots te vinden? Er zijn nu drie depots en KNGF Geleidehonden probeert deze uit te breiden naar minimaal vijf, zodat een goede dekking ontstaat in heel Nederland. Het is onzeker of dit gaat lukken, omdat KNGF Geleidehonden afhankelijk is van anderen en er hoge eisen worden gesteld aan een depot. Er is veel ruimte nodig voor de container; het terrein moet openbaar zijn en de doppen moeten voor particulieren op een veilige manier van bovenaf in de container gedaan worden. Bekijk in het kaartje de gegevens en voorwaarden van het dichtstbijzijnde depot.
 • Waar moet een depot aan voldoen?
  De belangrijkste voorwaarden voor een geschikte containerplek zijn:
  - Er moet voldoende ruimte zijn om een 7 meter lange en ruim 2 meter hoge container op een verharde ondergrond te plaatsen. Tevens moet er voor een vrachtwagen voldoende ruimte zijn om de container te plaatsen en weer op te halen. We werken met 40 kuub zeecontainers, omdat deze het minst vaak naar het verwerkingsbedrijf vervoerd hoeven te worden.
  - De doppen moeten los aangeleverd worden bij het verwerkingsbedrijf. De plastic zakken of dozen met losse doppen moeten daarom op een veilige manier van bovenaf in de container geleegd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld doordat de container verlaagd geplaatst is. Het publiek kan de losse doppen desgewenst ook in een big bag doen. Als deze vol is, moeten deze dan met behulp van een heftruck geleegd worden in de container.
  - De containerplek moet toegankelijk zijn voor het publiek, zodat spaarders zelf de doppen kunnen brengen. Bij voorkeur na sluitingstijd en/ of op avonden op een afgesloten terrein om de veiligheid van de mensen en de kwaliteit van de doppen te waarborgen.
  - Als de container helemaal vol is, kan deze naar het verwerkingsbedrijf worden gebracht om geleegd te worden. Dit moet gefaciliteerd en bekostigd worden door de beheerder van het depot of bijvoorbeeld met behulp van een transportbedrijf uit de buurt.

Meer weten?

Laten zien dat u geleidehonden steunt?

Natuurlijk zijn we ontzettend blij dat u doppen spaart voor KNGF Geleidehonden! Wilt u laten zien dat u deze bijzondere honden steunt of andere mensen enthousiast maken? Bestel dan een t-shirt of origineel cadeau in de webshop. Met uw aankoop steunt u ook de geleidehonden. Neem snel een kijkje op shop.geleidehond.nl