Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Doppen sparen voor onze geleidehonden 2017 opbrengst tot nu toe: €15.550,10 (update juni)

Zwarte labrador met tuig tussen een berg gekleurde doppen [photoshop]

Iedereen heeft ze thuis. Plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflesjes of melkpakken. Gooi ze niet weg, maar lever ze in! U ontlast het milieu en steunt zo KNGF Geleidehonden. De gehele opbrengst komt ten goede aan de opleiding van onze geleidehonden.

Waar kan ik mijn doppen inleveren?

Verspreid door heel het land zetten enthousiaste spaarders zich in voor de doppeninzameling voor KNGF Geleidehonden. Wilt u ook doppen sparen om mensen met een handicap te helpen met een geleidehond? Bekijk hieronder de contactgegevens van het dichtstbijzijnde depot. Vanaf daar worden de doppen getransporteerd naar het recyclebedrijf. Per kilo ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Het is niet mogelijk de gespaarde doppen in te leveren bij KNGF Geleidehonden.

  • Drenthe
   Stichting Vrienden Doppenactie Noord-Nederland.
   Roozand 1A 9497 TD Donderen.
   Spaarders zijn van harte welkom om de zakken met doppen af te geven. Vanaf 10 vuilniszakken kan je ook een ophaalverzoek doen via: erikjanzuidberg@hotmail.com
  • Noord-Holland
   Dagbesteding 's Heeren Loo
   Perenhout 27 1787 RE Julianadorp
   Tel: 06-87435560.
   Iedereen dient zich te melden bij de receptie van de dagbesteding. Op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur toegankelijk of op afspraak.

   New York Pizza Heemstede
   Raadhuisstraat 14 2101 HG Heemstede
   Tel: 023-5510100
   Iedereen is tijdens de openingstijden van 16.00 tot 23.00 uur welkom om de zakken met losse doppen in te leveren.  

  • Gelderland
   Familie Gussinklo
   Halteweg 10 7122 MB Aalten
   Tel: 0543-461257
   Spaarders zijn op maandag t/m zaterdag van harte welkom om de zakken met doppen af te geven. De eerste keer graag bellen. De zakken kunnen bij de grote container gezet worden. 
  • Noord-Brabant
   Vissers Recycling B.V.
   Centaurusweg 17 5015 TA Tilburg
   Tel: 013-4672727
   Spaarders zijn op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur van harte welkom om zakken met doppen te legen in de container. De container staat vooraan op het bedrijventerrein. Het is verboden om de rest van het terrein te betreden!
 • Flevoland

  Voor kleinere hoeveelheden doppen (tot 2 huisvuilzakken) kunt u terecht twee recycleperrons in Almere.
  - Recyclingperron Almere Poort
    Argonweg 81, 1362 AD Almere Poort

  - Recyclingperron Vlotbrugweg
    Vlotbrugweg 36, 1332 AJ Almere

  Meer dan twee huisvuilzakken? Dan kunt u contact opnemen met Fred Muiteman. De grote container is gevestigd in Almere-Poort maar niet vrij toegankelijk. Dus een afspraak is vereist.
  Fred Muiteman
  Reine Claudestraat 19  1326 JC  Almere
  Tel: 06-14334438
  Mail: info@cleanforte.nl

  Weten welke doppen en deksels je kunt inleveren? Lees hier de regels en richtlijnen.

Nog meer mensen enthousiast maken?

 • Er zijn flyers beschikbaar waarop de actie duidelijk wordt uitgelegd. Handig om op te hangen! Deze is beschikbaar in A4-formaat geschikt om zelf te printen.
 • Wil je zelf promotiemateriaal maken, download dan hier ons actielogo.

Blijf op de hoogte

Meestgestelde vragen

 • Hoeveel doppen zijn er nodig om een hond op te leiden? De basisopleiding van onze honden kost 5.000 euro. Zo krijgt het hondje in zijn eerste levensjaar een goede basis die onmisbaar is om geleidehond te worden. Alle kosten zijn hierin inbegrepen; te denken aan voer, medische onkosten en professionele begeleiding van het pleeggezin en KNGF-instructeurs. Voor deze basisopvoeding zijn met de nieuwe kiloprijs die we voor de doppen krijgen ongeveer 11 miljoen doppen nodig.
 • Wat is de opbrengst tot nu toe? In 2015 is er 40.000 kilo doppen ingezameld. In 2016 gingen we voor een verdubbeling, deze doelstelling is ruimschoots gehaald met in totaal 100.000 kilo! Dat wil zeggen een opbrengst van €35.000, dat zijn maar liefst zeven basisopleidingen.
 • Is er een einddatum voor de actie? Wegens het grote landelijke succes zit er geen einddatum aan de actie en gaan wij graag, samen met u, gestaag verder!
 • Waarom mogen er alleen harde plastic doppen worden gespaard? De reden hiervoor is dat doppen met 100% zekerheid bestaan uit bepaalde grondstoffen die het recyclebedrijf van ons aanneemt en waar KNGF Geleidehonden vergoeding voor krijgt. Andere plastic voorwerpen vervuilen de lading en brengen hierdoor extra kosten met zich mee. Lees de richtlijnen voor doppen die kunnen worden ingezameld.
 • Wat wordt er na recycling van de doppen gemaakt? Van de doppen worden plastic pallets gemaakt. Niet alleen het plastic recyclen is dus milieubewust. Het spaart ook bomen die anders voor de pallets waren gebruikt.
 • Wie kan doppen sparen? Iedereen kan doppen sparen. Elk huishouden heeft doppen die veel mensen vaak weggooien. Uiteraard kunnen ook scholen, verenigingen, bedrijven en buurthuizen in actie komen voor KNGF Geleidehonden. Let op: er zijn een beperkt aantal depots, kijk dus voordat u een spaaractie start even op ons kaartje of er een depot bij u in de buurt is.
 • Zijn er inzamelbakken beschikbaar? Helaas beschikken wij niet over inzamelbakken die we onder de spaarders kunnen verspreiden. Deze worden nu door de spaarders zelf gecreëerd; van kartonnen doos tot grote glazen vaas. Tip: de eigen gemeente is vaak welwillend om een extra afvalbak ter beschikking te stellen.
 • Waar zijn de depots te vinden? Er zijn nu zes depots (zie bovenaan deze pagina) en KNGF Geleidehonden probeert deze uit te breiden, zodat een goede dekking ontstaat in heel Nederland.  Voor deze uitbreiding zijn wij afhankelijk van anderen en er worden hoge eisen aan een depot gesteld. Er is veel ruimte nodig voor de container; het terrein moet openbaar zijn en de doppen moeten voor particulieren op een veilige manier van bovenaf in de container gedaan worden.
 • Waar moet een depot aan voldoen? De belangrijkste voorwaarden voor een geschikte containerplek zijn:
  - Er moet voldoende ruimte zijn om een 7 meter lange en ruim 2 meter hoge container op een verharde ondergrond te plaatsen. Tevens moet er voor een vrachtwagen voldoende ruimte zijn om de container te plaatsen en weer op te halen. We werken met 40 kuub zeecontainers, omdat deze het minst vaak naar het verwerkingsbedrijf vervoerd hoeven te worden.
  - De doppen moeten los aangeleverd worden bij het verwerkingsbedrijf. De plastic zakken of dozen met losse doppen moeten daarom op een veilige manier van bovenaf in de container geleegd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld doordat de container verlaagd geplaatst is. Het publiek kan de losse doppen desgewenst ook in een big bag doen. Als deze vol is, moeten deze dan met behulp van een heftruck geleegd worden in de container.
  - De containerplek moet toegankelijk zijn voor het publiek, zodat spaarders zelf de doppen kunnen brengen. Bij voorkeur na sluitingstijd en/ of op avonden op een afgesloten terrein om de veiligheid van de mensen en de kwaliteit van de doppen te waarborgen.
  - Als de container helemaal vol is, kan deze naar het verwerkingsbedrijf worden gebracht om geleegd te worden. Dit moet gefaciliteerd en bekostigd worden door de beheerder van het depot of bijvoorbeeld met behulp van een transportbedrijf uit de buurt.
 • Overige vragen?
  Heeft u de website bekeken, maar nog een vraag? Dan kunt u ons bereiken via actie@geleidehond.nl of telefonisch op woensdag en vrijdagochtend van 10.00 - 13.00 uur via 020 - 496 93 33.

Laten zien dat u geleidehonden steunt?

Natuurlijk zijn we ontzettend blij dat u doppen spaart voor KNGF Geleidehonden! Wilt u laten zien dat u deze bijzondere honden steunt of andere mensen enthousiast maken? Bestel dan een t-shirt of origineel cadeau in de webshop. Met uw aankoop steunt u ook de geleidehonden. Neem snel een kijkje op shop.geleidehond.nl