Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Veelgestelde vragen en praktische informatie

1. Kom ik in aanmerking voor het volgen van de PAWS workshop?
De workshop is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar bij wie autisme klinisch is vastgesteld. Zowel mensen die al een huishond hebben als mensen zonder hond zijn welkom. Die laatste groep kan tijdens de workshops waardevolle adviezen krijgen over de aanschaf van een geschikte hond. Ouders/verzorgers die zich opgeven (maximaal 2 personen per gezin), worden elke les verwacht. Het is niet mogelijk een derde persoon te sturen als men zelf onverwacht verhinderd is. Kind(eren) en hond blijven thuis.

2. Waar worden de workshops gegeven en wat zijn de tijden?
De workshops worden op verschillende locaties gegeven. U kunt de workshop volgen bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen of bij een van onze samenwerkingspartners in Hilvarenbeek of Venhuizen. De workshops zijn verdeeld over drie dagen (verdeeld over een periode van drie maanden). De workshops starten om 10.30 uur en eindigen rond 15.30 uur. Op de workshopdag bent u vanaf 10.15 uur van harte welkom op de workshoplocatie.

3. Welke honden zijn het meest geschikt?
Honden die rustig zijn, goed opgevoed, houden van knuffelen, niet bang zijn voor kinderen en bij voorkeur ook dol zijn op spelletjes, apporteren, etc.

4. Kan KNGF Geleidehonden een hond aan mij leveren?
Nee, KNGF Geleidehonden levert geen hond aan u. Het is de bedoeling dat ouders zelf de keuze maken tussen wel of geen hond, wel of geen pup en daarna welk ras. KNGF Geleidehonden kan daarbij adviseren. In de workshops wordt aandacht besteed aan de zaken waarop u moet letten bij de aanschaf van een hond en wat voor soort hond het beste bij uw situatie past. Het is echter niet onze bedoeling om bij deelnemers van de PAWS-workshops een adoptiehond in te zetten.  

5. Krijgt mijn getrainde hond speciale rechten, bijvoorbeeld in openbare gelegenheden?
Nee. Uw hond krijgt geen speciale rechten, noch zal deze officieel worden aangemerkt als hulphond. 

6. Kan ik mijn eigen hond meenemen naar de workshops?
Om diverse praktische redenen is het helaas niet mogelijk om uw eigen hond mee te nemen. De cursus is deels theoretisch en deels praktijkgericht. De aanwezigheid van diverse privehonden maakt het programma onrustig en zwaar voor hen, zeker met andere privehonden erbij. KNGF Geleidehonden zorgt daarom voor leshonden om oefeningen mee te doen.

7. Kan ik mijn kind(eren) meenemen naar de workshops?
Dat is helaas niet mogelijk. De workshops zijn bedoeld voor de ouders en worden gehouden op een locatie waar geen kinderopvang is. 

8. Wat kost deelname aan de PAWS cursus?
Dankzij sponsoren die bereid zijn om het project financieel te steunen, kunnen de kosten beperkt. De prijs van de workshops bedraagt in 2017 € 95,- per gezin. Dat is inclusief studiemateriaal en eten en drinken tijdens alle workshops. Bij invulling van het aanmeldformulier verstrekt u ons een eenmalige machtiging om het cursusgeld te incasseren. Incasso vindt ongeveer twee weken voor de eerste cursusdag plaats.  

Let op: Kosteloos annuleren van uw deelname kan tot uiterlijk twee weken voor de aanvang van de workshop. Indien u zich daarna nog afmeldt voor de workshops, is het niet meer mogelijk uw cursusgeld te restitueren. Hier zijn wij toe genoodzaakt, omdat wij de kosten die we voor uw deelname hebben moeten maken, zoals het inhuren van een externe trainer, locatie en cateringkosten, niet meer kunnen terugdraaien.

9. Ik heb nog geen hond. Moet ik er een in huis nemen voordat ik een workshop bezoek?
Nee, zelf een hond hebben, is geen vereiste. De workshops zijn ontwikkeld voor gezinnen met en (nog) zonder hond. Bent u van plan een hond in huis te nemen? Dan raden wij u aan even te wachten met de aanschaf tot u de PAWS-cursus heeft gevolgd. Tijdens de workshops krijgt u waardevolle adviezen, die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste hond voor uw gezin.

10. Wat is de rol van de getrainde hond ten opzichte van het kind?
De hond wordt een maatje, hij biedt veiligheid en structuur. Kinderen groeien in hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Een 4-jarige studie, uitgevoerd in opdracht van KNGF Geleidehonden door prof. dr. Marie-José Enders-Slegers, hoogleraar Antrozoölogie aan de Open Universiteit, toont aan dat gedragsaspecten van kinderen met autisme positief worden beïnvloed door PAWS. Lees het hele rapport.

11. Kan ik informatiemateriaal en ondersteuning krijgen zonder de workshops te bezoeken?
Nee, door de aard van de workshops is het noodzakelijk dat in ieder geval één ouder de workshops bezoekt. De workshops bevatten een behoorlijk aantal demonstraties, discussies en mogelijkheden om praktisch met een hond te oefenen. Het informatiemateriaal alleen is onvoldoende om het PAWS-programma zelfstandig toe te passen op uw hond.

12. Wat heeft de PAWS workshop ouders te bieden?
U krijgt inzicht in de vraag of een hond binnen uw gezinssituatie van toegevoegde waarde is en zo ja, wat voor soort hond daar dan bij past. U ontvangt opvoedingsadviezen voor de (jonge) hond. U krijgt specifieke informatie over het inzetten van de hond bij een kind met ASS. U gaat praktijkoefeningen doen die u met hond en kind kunt doen. U ondervindt herkenning en erkenning door interactie met overige deelnemers die ook een kind met ASS hebben. U kunt op telefonisch support rekenen bij opvoedingszaken van de hond.

13. Moet ik nog iets meenemen naar de workshops?
Nee, u hoeft niets mee te nemen, ook geen pen en papier. Lesmateriaal is aanwezig. Het kan wel prettig zijn om gemakkelijk zittende kleding te dragen tijdens de praktijkonderdelen.

14. Waar bestaat de begeleiding van de deelnemers uit na afloop van de workshops?
U kunt rekenen op telefonische backup vanuit KNGF Geleidehonden. Daarnaast is er (tegen extra kosten) de mogelijkheid tot 1-op-1 begeleiding van een gespecialiseerde trainer bij specifieke kind-hond zaken. Ook ontvangt u een uitnodiging voor een besloten Facebook-groep waarin u ervaringen met andere deelnemers kunt uitwisselen.  1 tot 2 keer per jaar is er de mogelijkheid om met uw eigen hond de geleerde vaardigheden te trainen en uw oefeningen uit te breiden.

15. Hoe meld ik me aan voor de PAWS-workshops?
U kunt zich via onderstaande knop aanmelden. Let op: de inschrijving is pas definitief na ontvangst van een bevestiging van deelname per e-mail. 

Aanmelden PAWS workshop