Inleveren cartridges en oude mobiele telefoons

Blonde labrador snuffelt met zijn neus in een stapeltje oude mobieltjes

Met het inleveren van een oude mobiele telefoon of lege cartridges help je 2 goede doelen tegelijk; KNGF Geleidehonden en het milieu. Voor elk ingeleverd exemplaar, krijgen wij een vergoeding van Eeko, de organisatie die mobieltjes en lege inktpatronen recyclet.

Waarom cartridges recyclen?

In cartridges zitten fossiele brandstoffen (olie). Komt zo’n cartridge in het milieu terecht, dan duurt het honderden jaren voordat deze is afgebroken. Het is dus milieuvriendelijker om lege cartridges opnieuw te vullen in plaats van weg te gooien. Als hergebruik niet (meer) mogelijk is, kan de cartridge worden gerecycled.

Waarom mobiele telefoons recyclen?

In mobiele telefoons wordt coltan gebruikt. Coltan is een grondstof voor bepaalde onderdelen van mobiele telefoons en laptops. De stof zorgt ervoor dat de apparaten niet oververhitten. De grondstof wordt gewonnen in het oosten van Kongo, het leefgebied van de laaglandgorilla. Om aan de vraag naar coltan te kunnen voldoen, worden veel nieuwe coltanmijnen geopend en wegen aangelegd. Dit gaat ten koste van het regenwoud. De gorilla is hierdoor ernstig in de verdrukking gekomen. Door mobiele telefoons en laptops te recyclen vermindert de vraag naar coltan.

Meedoen?

De lege cartridges of mobieltjes kunnen worden ingeleverd in een inzamelenvelop. Stuur een e-mail naar info@geleidehond.nl om deze op te vragen. Als de cartridges en mobieltjes worden ingeleverd in de speciale KNGF Geleidehonden-envelop, kunnen ze in elke inzamelbox gedeponeerd worden. Ook van andere goede doelen; dit komt dan evengoed bij ons terecht. Zoek hier naar een inzamelpunt van Eeko bij jou in de buurt.

Word inzamelpunt

Ook is het mogelijk zelf inzamelpunt te worden. Vraag voor je bedrijf of organisatie een inzamelbox aan. Vul daarvoor dit aanvraagformulier verzamelbox in.

Als er minimaal 20 inktpatronen en mobieltjes zijn verzameld, kun je bellen met het KNGF Geleidehonden Collection Centre op telefoonnummer 0570 - 85 85 22. De inzamelbox wordt dan gratis geleegd door Eeko.

Over Eeko

KNGF Geleidehonden werkt bij deze actie samen met Eeko. Eeko is een geregistreerd handelsmerk van Van Klaveren CCC b.v. Eeko zorgt voor milieuverantwoord hergebruik van cartridges en oude mobiele telefoons.