Sinds 1935 heeft KNGF Geleidehonden ruim 5000 geleidehonden opgeleid. Dat zijn heel veel blinde en slechtziende mensen die weer een vrij en onafhankelijk leven leiden. Die weer naar hun werk kunnen gaan of studeren zonder afhankelijk te zijn van de welwillendheid en tijd van anderen.

Toch heersen er nog veel vooroordelen over een geleidehond. Over de verzorging bijvoorbeeld of de gevolgen voor iemands privéleven. Natuurlijk, een geleidehond biedt lusten en lasten. Maar een geleidehond kan vooral de weg openen naar meer vrijheid en zelfstandigheid. In deze folder leest u wat een geleidehond voor u kan betekenen.

Blindengeleidehonden zijn speciaal opgeleide honden die tot taak hebben hun baas veilig en vlot door het verkeer te leiden. Tijdens het lopen vermijden zij obstakels en zoeken een vrije doorgang voor hun baas. Een geleidehond kan voor u een trouwe vriend, steun en toeverlaat zijn die u nooit meer wilt missen. Om zeker te zijn van de beste honden, fokt KNGF Geleidehonden vrijwel alle aspirant-geleidehonden zelf. Het gaat daarbij vooral om de labradors, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen. Deze honden zijn werklustig en intelligent en hebben een zachtaardig en stabiel karakter.

Veilig en ontspannen

Meer dan welk hulpmiddel ook biedt de geleidehond u de mogelijkheid vrij en zelfstandig in de maatschappij te bewegen. Een geleidehond is altijd beschikbaar en heeft altijd zin om u waar dan ook naartoe te begeleiden. Lopen met een geleidehond is wezenlijk anders dan lopen met een stok. Met een stok zoekt u elk paaltje, muurtje of geparkeerde auto om u te oriënteren. Dat kost veel energie. Een geleidehond leidt u echter soepel en veilig langs elk obstakel, zowel op de grond als in de lucht. Want ook laaghangende takken of zonneschermen leert de hond te omzeilen. Daarbij geeft de hond oriëntatiepunten aan zoals zijstraten en stoepranden, zodat u weet waar u zich bevindt op de route. Ook kan een geleidehond op uw commando bepaalde objecten vinden. Zoals de ingang van een gebouw, een trap op het station of een bankje in het park. Met een geleidehond kunt u zich kortom veel sneller, veiliger en meer ontspannen voortbewegen.

Samen een team

Elke geleidehond krijgt een intensieve opleiding. Hij leert rekening houden met één meter breedte en twee meter ruimte in de hoogte. Zo kan hij zijn baas veilig langs en onder elk obstakel door leiden. Maar de geleidehondgebruiker moet zelf de route kennen en zijn hond met commando’s sturen. Hond en gebruiker vormen samen een hecht team. Daarom besteedt KNGF Geleidehonden veel aandacht aan het zoeken van een hond die bij u past. Als de grootste en oudste geleidehondenschool in Nederland, beschikken wij over veel kennis en ervaring en een ruim aanbod aan honden. Na het vinden van een bij u passende geleidehond volgt een intensieve instructieperiode. U leert onder leiding van een ervaren instructeur omgaan met uw geleidehond. Dit kan zowel op de geleidehondenschool als in uw eigen woonomgeving. Ook na de aflevering van de geleidehond blijft KNGF Geleidehonden voor u klaarstaan. Bij vragen of problemen kunt u altijd een beroep doen op onze telefonische helpdesk en ervaren instructeurs. En voor eventuele noodgevallen is KNGF Geleidehonden 24 uur per dag bereikbaar.

Kosteloos een geleidehond

De keuze voor een geleidehond heeft ook consequenties waar u goed over moet nadenken. Zo blijft een hond een hond en is dus wel eens ondeugend. Bovendien kost de verzorging van een hond tijd en energie. Maar voor de meeste geleidehondgebruikers wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Denk aan:

  • Lopen met een hond voelt minder eenzaam en is vaak de aanleiding tot plezierig contact met anderen.
  • Met een geleidehond heeft u veel meer mogelijkheden om de wereld te ontdekken.
  • Blinden en zeer slechtzienden kunnen kosteloos in het bezit komen van een geleidehond.
  • Ook vergoeden de zorgverzekeraars de verzorgingskosten van de hond.

Meer weten of zelf ervaren?

Wilt u meer weten over een geleidehond? Vraag dan uitgebreid digitaal informatiemateriaal aan of bezoek één van onze open middagen. Tijdens deze middagen kunt u horen en ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen. Voor meer informatie bel 020-4969333. Mailen kan natuurlijk ook: info@geleidehond.nl