Je schoenen aantrekken of een pen van de grond rapen. Eenvoudige handelingen voor wie geen handicap heeft. Maar vanuit een rolstoel kost zo’n actie grote inspanning. Een assistentiehond kan in zo’n geval uitkomst bieden. Hij wordt speciaal getraind om binnens- en buitenshuis te helpen bij handelingen die de baas niet zelf kan of die veel pijn, moeite en energie kosten. Zo kan hij post halen, lichtknopjes bedienen, iets oprapen, de telefoon pakken, maar ook helpen met uitkleden of de benen op de juiste manier in de voetsteunen van de rolstoel plaatsen.  Met hulp van de hond wordt de baas zelfstandiger en minder afhankelijk van anderen.

Buitenshuis loopt de hond rustig mee naast de rolstoel. In een winkel kan hij bijvoorbeeld boodschappen uit de onderste vakken pakken. Maar hij opent ook deuren – letterlijk en figuurlijk. Een hond zorgt voor aanspraak en is vaak aanleiding voor sociale contacten. De assistentiehond maakt mensen met een functiebeperking minder afhankelijk en helpt hen meer te ondernemen.

Waar kan een assistentiehond bij helpen?

Tijdens de opleiding leert de hond basisvaardigheden maar draait het vooral om het maatwerk: wat een assistentiehond moet kunnen, hangt af van wat zijn baas nodig heeft.

  • Openen en sluiten van deuren en lades.
  • Bedienen van knoppen zoals licht- en liftknoppen.
  • Oprapen en aangeven van voorwerpen. Zo kan hij een gevallen pen van de grond pakken en boodschappen uit het winkelschap pakken en aangeven bij de kassa.
  • Aan- en uitkleden, het verzetten van de voetsteunen van de rolstoel of het omdraaien in bed.
  • De was uit de wasmachine halen of het dekbed over de baas heen trekken.

Assistentiehond Guinness geeft een extra dimensie aan mijn leven

Client Pieter

Tessa vertelt over de training van assistentiehonden

Bekijk hier de video inclusief audiodescriptie.

Onze website gebruikt cookies