PTSS buddyhond workshop

Buddyhond PTSS Zwarte labrador kijkt in de camera

KNGF Geleidehonden biedt de PTSS buddyhond workshop aan waarin (oud-)geüniformeerden van defensie, politie of brandweer met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kennis en vaardigheden krijgen aangereikt om een eigen hond te trainen als helpende buddy.

De organisatie leidt sinds 2013 PTSS buddyhonden op en werkt hiervoor samen met hulpverleners van stichting de Basis. Deelnemers kunnen baat hebben bij een zorgvuldig geselecteerde huishond die zij zelf aan de hand van speciale workshopsessies trainen voor specifieke vaardigheden of situaties.

Helpen bij dagelijkse uitdagingen

De aanwezigheid van een zorgvuldig gekozen hond, die op de juiste manier wordt getraind en ingezet door iemand met PTSS, kan onder meer resulteren in verminderde angst, een toegenomen beheersing van emoties en het gemakkelijker omgaan met dagelijkse routines en activiteiten.

De belangstelling voor professioneel getrainde buddyhonden is inmiddels groter dan het aantal opgeleide honden dat KNGF Geleidehonden jaarlijks kan afleveren. De PTSS buddyhond workshop maakt het nu toch mogelijk om meer mensen te helpen bij de dagelijkse uitdagingen die zij ervaren door hun PTSS.

Van begin tot eind begeleiding en advies

De PTSS buddyhond workshop biedt deelnemers praktische ondersteuning en informatie in de vorm van onderwijsmateriaal, contact met mededeelnemers en telefonisch advies. Deelnemers wonen een reeks van vier workshops bij om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die een hond kan hebben bij hun PTSS problematiek, maar ook om hun ervaringen op dit vlak uit te wisselen met andere deelnemers en ervaren buddyhondbezitters. 

Deelnemen

De workshops staan open voor (oud-)geüniformeerden met PTSS. Deelnemers met èn zonder eigen hond zijn welkom. De kosten voor deelname bedragen € 125,- per deelnemer, die een vaste volwassen begeleider mee mag nemen tijdens de sessies.