Veelgestelde vragen en praktische informatie over PAWS, de workshop waarin de huishond wordt opgeleid om ondersteuning te bieden aan een kind met autisme.

1. Kom ik in aanmerking voor het volgen van de PAWS workshop?

De workshop is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar bij wie autisme klinisch is vastgesteld. Zowel mensen die al een huishond hebben als mensen zonder hond zijn welkom. Die laatste groep kan tijdens de workshops waardevolle adviezen krijgen over de aanschaf van een geschikte hond. Ouders/verzorgers die zich opgeven (maximaal 2 personen per gezin), worden elke les verwacht. Het is niet mogelijk een derde persoon te sturen als men zelf onverwacht verhinderd is. Kind(eren) en hond blijven thuis.

2. Waar worden de workshops gegeven en wat zijn de tijden?

De workshops worden op verschillende locaties gegeven. Deze workshops zijn te volgen bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen of bij een van onze samenwerkingspartners in Hilvarenbeek of Venhuizen. De workshops duren drie dagen, verdeeld over een periode van 3 maanden. De workshops starten om 10.30 uur en eindigen rond 15.30 uur. 

3. Welke honden zijn het meest geschikt?

Honden die rustig zijn, goed opgevoed, houden van knuffelen, niet bang zijn voor kinderen en bij voorkeur ook dol zijn op spelletjes, apporteren, etc.

4. Kan KNGF Geleidehonden een hond aan mij leveren?

Nee, KNGF Geleidehonden levert geen hond. Het is de bedoeling dat ouders zelf de keuze maken tussen wel of geen hond, wel of geen pup en daarna welk ras. KNGF Geleidehonden kan daarbij wel adviseren. 

5. Krijgt mijn getrainde hond speciale rechten, bijvoorbeeld in openbare gelegenheden?

Nee. De hond krijgt geen speciale rechten, noch zal deze officieel worden aangemerkt als hulphond. 

6. Kan ik mijn eigen hond meenemen naar de workshops?

KNGF Geleidehonden zorgt voor leshonden om oefeningen mee te doen. De aanwezigheid van privéhonden zou het programma onnodig onrustig en zwaar voor hen maken. Daarom kunnen privéhonden niet mee naar de workshop.

7. Kan ik mijn kind(eren) meenemen naar de workshops?

Dat is helaas niet mogelijk. De workshops zijn bedoeld voor de ouders en worden gehouden op een locatie waar geen kinderopvang is. 

8. Wat kost deelname aan de PAWS workshop?

Dankzij sponsoren die bereid zijn om het project financieel te steunen, blijven de kosten beperkt. De prijs van de workshops bedraagt € 95,- per gezin. Dat is inclusief studiemateriaal en eten en drinken tijdens alle workshops. Bij invulling van het aanmeldformulier wordt ons een eenmalige machtiging verstrekt om het cursusgeld te incasseren. Incasso vindt ongeveer 2 weken voor de eerste cursusdag plaats. 

Let op: Kosteloos annuleren van deelname kan tot uiterlijk 2 weken voor de aanvang van de workshop. Indien een deelnemer zich daarna nog afmeldt voor de workshops, is het niet meer mogelijk het cursusgeld te restitueren. Hier zijn wij toe genoodzaakt, omdat wij de kosten die we voor deelname hebben moeten maken, zoals het inhuren van een externe trainer, locatie en cateringkosten, niet meer kunnen terugdraaien.

9. Ik heb nog geen hond. Moet ik er één in huis nemen voordat ik een workshop bezoek?

Nee, zelf een hond hebben is geen vereiste. De workshops zijn ontwikkeld voor gezinnen met en (nog) zonder hond. We raden gezinnen die nog geen hond hebben, zelfs aan te wachten met het aanschaffen van een hond tot de PAWS workshop is voltooid. Tijdens de workshop worden er namelijk waardevolle adviezen gegeven die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste hond. 

10. Wat is de rol van de getrainde hond ten opzichte van het kind?

De hond wordt een maatje; hij biedt veiligheid en structuur. Kinderen groeien in hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Een 4-jarige studie, uitgevoerd in opdracht van KNGF Geleidehonden door prof. dr. Marie-José Enders-Slegers, hoogleraar Antrozoölogie aan de Open Universiteit, toont aan dat gedragsaspecten van kinderen met autisme positief worden beïnvloed door PAWS. 

11. Kan ik informatiemateriaal en ondersteuning krijgen zonder de workshops te bezoeken?

Nee, door de aard van de workshops is het noodzakelijk dat in ieder geval één ouder de workshops bezoekt. De workshops bevatten een behoorlijk aantal demonstraties, discussies en mogelijkheden om met een hond te oefenen. Het informatiemateriaal alleen is onvoldoende om het PAWS programma zelfstandig toe te passen op je hond.

12. Wat heeft de PAWS workshop ouders te bieden?

De workshop geeft inzicht in de vraag of een hond binnen het gezin van toegevoegde waarde is en zo ja, wat voor soort hond daar dan bij past. Er worden opvoedadviezen voor de (jonge) hond gegeven en specifieke informatie over het inzetten van de hond bij een kind met ASS. Er worden praktijkoefeningen gedaan die thuis met hond en kind kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is er onder de deelnemers veel herkenning en erkenning.

13. Moet ik nog iets meenemen naar de workshops?

Nee, alles is aanwezig. Het kan wel prettig zijn om gemakkelijk zittende kleding te dragen tijdens de praktijkonderdelen.

14. Waar bestaat de begeleiding uit na afloop van de workshop?

Na de workshop is er een telefonische back-up vanuit KNGF Geleidehonden beschikbaar. Daarnaast is er (tegen extra kosten) de mogelijkheid tot 1-op-1 begeleiding van een gespecialiseerde trainer bij specifieke kind-hond zaken. Ook is er een besloten Facebookpagina in het leven geroepen, waar ervaringen gedeeld kunnen worden.