Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Buddyhond voor (oud-)geüniformeerden Het leven weer aankunnen

zwarte labrador PTSS-hond loopt met baasje mee in militaire parade

Sommige (oud-)militairen, -agenten of mensen met soortgelijke beroepen, kampen met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, sociaal isolement en andere PTSS-klachten. Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook kent de buddyhond praktische vaardigheden waarmee hij zijn baas ondersteunt. Zo kan hij de baas wekken bij nachtmerries.

KNGF Geleidehonden en Stichting de Basis werken sinds 2012 samen aan de opleiding van buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De Basis is een landelijke organisatie die steun biedt aan (oud-) geüniformeerde beroepsgroepen na ingrijpende ervaringen. Het project wordt nauwgezet begeleid door ervaren hondeninstructeurs en deskundigen op het gebied van PTSS. (Oud-)geüniformeerden die baat kunnen hebben bij een buddyhond, worden onder begeleiding van de Basis geselecteerd.

Het onderzoeken van het effect van buddyhonden op de kwaliteit van leven van cliënten is een belangrijk onderdeel in de samenwerking. KNGF en de Basis hechten er aan om op basis van onderzoeksresultaten te kunnen onderbouwen of de buddyhond een bewezen doelmatig en volwaardig hulpmiddel kan zijn.

Video: het werk van de PTSS buddyhond           Aanmelden informatiemiddag

Uit het juiste hout gesneden

KNGF Geleidehonden zorgt voor buddyhonden met een rustig, stabiel en sociaal karakter. Deze honden zijn uit het juiste hout gesneden om buddyhond te zijn. Ze zijn goed opgevoed, gehoorzaam en getraind in het omgaan met situaties die voor hun baas moeilijk zijn. De training wordt afgestemd op uw specifieke behoeften. De vervolgtraining wordt nadat ze de geleidehondenschool verlaten zo veel mogelijk afgestemd op de specifieke behoeften van de aanvrager. Het gaat dus voor een groot deel om maatwerk. 

Aanvragen buddyhond 

Bij het aannemen van nieuwe aanvragen voor buddyhonden voor mensen met PTSS werkt KNGF Geleidehonden nauw samen met stichting de Basis. De Basis is het loket voor de eerste aanvraag voor de buddyhond. Op zorgvuldige en integere wijze wordt vervolgens gebruikgemaakt van elkaars kennis en expertise. Zo komen we tot een optimale inzet van professioneel en kwalitatief opgeleide honden voor veteranen, dienstslachtoffers en (oud)politiemedewerkers met ernstige psychosociale klachten en de nazorg hiervan.

Intensief traject

De opleiding van de honden en het voorzorgtraject kosten tijd, want we willen dat de aanvragers een hond krijgen die zo veel mogelijk voor de specifieke behoeften van de betreffende baas kan worden ingezet. Een nauwgezette matching is dus belangrijk voor optimaal resultaat. 

Veel vraag

De vraag naar buddyhonden voor mensen met PTSS is structureel hoger dan het aantal buddyhonden dat we jaarlijks kunnen opleiden. We werken er hard aan om jaarlijks meer buddy’s aan oud-geüniformeerden met PTSS beschikbaar te kunnen stellen. Ondanks dat blijft de vraag voorlopig hoger dan het jaarlijks groeiende aanbod en daarom kunnen we geen open wachtlijst voor de buddyhonden hanteren. Dat zou leiden tot onredelijke wachttijden en verwachtingen die wij niet waar kunnen maken.

In onze samenwerking met Stichting de Basis stemmen we jaarlijks af hoeveel nieuwe buddyhonden verwacht mogen worden. Afhankelijk van dat aantal dragen de professionals van de Basis cliënten voor die zij ondersteunen en die vanuit hun optiek baat kunnen hebben van een buddyhond. Vervolgens start KNGF Geleidehonden in samenspraak met de Basis het voorzorgtraject om te bekijken of de cliënt en zijn leefomstandigheden geschikt zijn voor een buddyhond. Bij een positief verlopen voortraject wordt de cliënt op de wachtlijst geplaatst. 

Geen wondermiddel

Een buddyhond is niet voor iedereen geschikt en is geen wondermiddel. Een buddyhond kan bijdragen aan een beter leven, maar is niet voor iedereen dé oplossing. Diverse factoren bepalen of iemand een buddyhond kan krijgen. Denk aan iemand zijn fysieke en mentale gesteldheid en de hoeveelheid werkaanbod. Een buddyhond biedt veel voordelen, maar brengt ook een aantal verplichtingen en inspanningen met zich mee. Het welzijn van de hond heeft altijd onze aandacht. Daarom plaatsen we geen honden bij mensen die niet in staat zijn de hond de aandacht en verzorging te bieden die hij nodig heeft en waar hij recht op heeft.

Wilt u zich aanmelden voor een PTSS buddyhond? Neem dan contact op met Stichting de Basis, hieronder vindt u de contactgegevens.

Adres: 
Willem van Landschotlaan 1 3941XV Doorn
Postbus 100 3940 AC Doorn
Telefoonnummer: 034 34 74 200
E-mail:  info@de-basis.nl

U kunt natuurlijk ook contact opnemen met KNGF Geleidehonden voor meer informatie via info@geleidehond.nl

PTSS Buddyhond Workshop

Ook een zorgvuldig geselecteerde huishond kan vaardigheden leren om een (oud-)geüniformeerde met PTSS te helpen bij dagelijkse uitdagingen. Hiervoor heeft KNGF Geleidehonden de PTSS Buddyhond Workshop ontwikkeld. 
Lees meer over deze workshop.