Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Het aanvraagtraject

Labrador geleidehond staat met baas op de stoep

Bij de aanvraag van een blindengeleidehond, autismegeleidehond, assistentiehond of buddyhond zijn er een aantal stappen te doorlopen. Hier leest u hoe het traject, van aanvraag tot nazorg, verloopt.

Van aanvraag tot nazorg

Aanmelden & intake

De eerste stap is het invullen van het aanmeldingsformulier. Hebben we uw aanmelding ontvangen, dan bellen wij u voor een telefonisch intakegesprek. In dit gesprek maken wij een inventarisatie en bespreken we de eventuele vervolgstappen met u. Een mogelijke vervolgstap is een kennismakingsbezoek bij u thuis. Tijdens dit bezoek nemen wij vragen met u door om een goed beeld te krijgen van uw wensen en verwachtingen van het leven met een geleidehond. Als tijdens dit bezoek blijkt dat u (nog) niet in aanmerking komt voor een hond van KNGF Geleidehonden, dan bespreken we dat ook met u.

Wachtlijst

Voldoet u aan de criteria, dan plaatsen we u op de wachtlijst voor het type hond dat u heeft aangevraagd. De wachttijd bedraagt gemiddeld een half jaar tot een jaar en is onder andere afhankelijk van de juiste match tussen baas en hond.

Kennismaking met de hond

Wanneer wij denken een passende hond voor u te hebben gevonden, wordt u door ons gebeld. Vervolgens komt de KNGF-instructeur bij u langs om u kennis te laten maken met de hond.

Instructie

Is er een klik tussen u en de hond en zien u en wij de combinatie zitten, dan nodigen we u uit voor een instructieperiode. De instructie voor een blindengeleidehond kan op de geleidehondenschool of bij u thuis plaatsvinden. Na de schoolinstructie krijgt u nog enkele dagen begeleiding in uw thuisomgeving. U leert nu de routes lopen met uw geleidehond die u voorheen met uw taststok liep. De instructie voor de assistentiehond, autismegeleidehond of buddyhond vindt altijd in uw thuissituatie plaats. Alle instructies bestaan uit een praktijk- en een theoriegedeelte. Tijdens het praktijkgedeelte leert u hoe u goed kunt werken met de hond en hoe u hem aanstuurt. Het theoriegedeelte gaat over de verzorging, het gedrag en praktische zaken. 

De schoolinstructie uitgelegd

Nazorg

Na afloop van de instructie kunt u zelfstandig met de hond aan het werk. In het eerste jaar komen wij geregeld op bezoek. Daarna komen wij in ieder geval één keer per jaar langs om te bespreken hoe het gaat. Natuurlijk kunt u altijd met vragen bij ons terecht en wanneer nodig, bezoeken we u tussentijds. Tijdens kantooruren kunt u onze helpdesk bellen en voor noodgevallen is er 24 uur per dag een instructeur bereikbaar.

De kosten


Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost u niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoedt. De opleidingskosten voor buddyhonden en autismegeleidehonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening. Een deel van de verzorgingskosten zijn wel voor uw rekening. Benodigdheden zoals een tuig, riem, mand en borstel krijgt u gratis met de hond mee naar huis.

Vraag meer informatie aan

Bezoek informatiemiddag

Vraag een geleidehond aan