Bij de aanvraag van een blindengeleidehond, ADL-assistentiehond of PTSS-assistentiehond zijn er een aantal stappen te doorlopen. Hier lees je hoe het traject verloopt, van aanvraag tot nazorg.

Van aanvraag tot nazorg

De eerste stap is het invullen van het aanmeldingsformulier. Hebben we de aanmelding ontvangen, dan bellen wij voor een telefonisch intakegesprek. In dit gesprek maken wij een inventarisatie en bespreken we de eventuele vervolgstappen.
Let op: Voor de aanvraag van een blindengeleidehond heb je, voor het invullen van het aanmeldingsformulier, een medische indicatiestelling van de regionale instelling nodig. In de brochure Aanvraag Geleidehond vind je meer informatie over het aanvraagtraject van een blindengeleidehond.  

Dan volgt een kennismakingsbezoek bij jou thuis. Tijdens dit bezoek nemen wij vragen met je door om een goed beeld te krijgen van jouw wensen en verwachtingen van het leven met een geleidehond. Als tijdens dit bezoek blijkt dat je (nog) niet in aanmerking komt voor een hond van KNGF Geleidehonden, dan bespreken we dat ook.

Wachtlijst

Voldoe je aan de criteria, dan plaatsen we je op de wachtlijst voor het type hond dat je hebt aangevraagd. De wachttijd bedraagt gemiddeld anderhalf jaar (neem voor een actuele indicatie contact op met ons Servicebureau) en is onder andere afhankelijk van de juiste match tussen baas en hond. 

Kennismaking met de hond

Wanneer wij denken een passende hond voor je te hebben gevonden, word je door ons gebeld. Vervolgens kom je bij ons opleidingscentrum kennis maken met de hond die wij voor je in gedachten hebben.

Instructie

Is er een klik tussen jou en de hond en zien beide partijen de combinatie zitten, dan nodigen we je uit voor een instructieperiode. Alle instructies bestaan uit een praktijk- en theoriegedeelte. Tijdens het praktijkgedeelte leer je hoe je goed kunt werken met de hond en hoe je hem aanstuurt. Het theoriegedeelte gaat over de verzorging, het gedrag en praktische zaken.

De instructie voor een blindengeleidehond kan op de geleidehondenschool of thuis plaatsvinden. Na de schoolinstructie krijg je nog enkele dagen begeleiding in jouw thuisomgeving. Je leert dan de routes lopen met jouw geleidehond die je voorheen met je taststok liep.

De instructie voor de assistentiehond vindt altijd thuis plaats.

Nazorg

Na afloop van de instructie kun je zelfstandig met de hulphond aan het werk. In het eerste jaar komen wij geregeld op bezoek. Daarna komen wij in elk geval één keer per jaar langs om te bespreken hoe het gaat. Natuurlijk kun je altijd met vragen bij ons terecht en wanneer nodig, bezoeken we jou en je hond tussentijds. Tijdens kantooruren kun je ons servicebureau bellen en voor noodgevallen is er 24 uur per dag een instructeur bereikbaar.

De kosten

Een hulphond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed.

De opleidingskosten neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening. Een deel van de verzorgingskosten zijn wel voor eigen rekening. Benodigdheden zoals een tuig, riem, mand en borstel krijg je gratis met de hond mee naar huis.

Werk je met mensen met een visuele of fysieke beperking?

Wil je weten of een assistentie- of blindengeleidehond iets is voor één van jouw cliënten?

Informatie voor therapeuten

Maar uiteraard helpen wij je ook graag persoonlijk met het juist informeren van de cliënt. Neem contact op met het Servicebureau via service@geleidehond.nl of 020- 49 69 330.

Onze website gebruikt cookies