Van 1 tot en met 8 april vindt de NVA Autismeweek 2017 plaats en 2 april is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day). Een mooie gelegenheid om de schijnwerpers eens op autismegeleidehonden te zetten. Deze bijzondere maatjes van KNGF Geleidehonden bieden steun, brengen verlichting en zijn onmisbaar voor gezinnen, zoals de familie Flim uit het Overijsselse Rijssen.

Autismegeleidehond ondersteunt kinderen met autisme binnen- en buitenshuis

KNGF Geleidehonden heeft al vijftig gezinnen kunnen helpen met een autismegeleidehond. Jaarlijks leidt KNGF Geleidehonden meerdere autismegeleidehonden op en plaatst deze bij 3 tot 7-jarige kinderen met autisme. Een autismegeleidehond ondersteunt ze binnen- en buitenshuis. Doordat deze kinderen vaak wegrennen op straat of bang zijn voor nieuwe situaties, komen sommige gezinnen de deur amper uit. Door het kind met een tuigje aan de hond te koppelen, is wegrennen onmogelijk. Bovendien heeft de hond vaak een gunstige invloed op het gedrag. Dankzij de hond krijgt het hele gezin meer bewegingsvrijheid.

Mees durft nu overal mee naartoe

Voor de familie Flim maakt Cisco echt het verschil. ‘Cisco geeft Mees zoveel zelfvertrouwen, dat ze nu overal mee naar toe wil en durft’, vertelt Manon. Haar dochter Mees (8) heeft PDD-NOS (een aan autisme verwante stoornis) en een zware vorm van ADHD. Elke afwijking van het dagprogramma brengt haar van slag. ‘Op bezoek, wandelen in het bos, met vakantie. Doordat Mees op straat aan Cisco vastzit, voelt ze zich veilig. Mensen vragen vaak: “Wat doet Cisco dan precies?” maar eigenlijk kun je dat niet duidelijk aangeven. Ze zitten niet de hele dag op elkaars lip, maar alleen al door er te zijn en haar in de gaten te houden, doet Cisco veel voor Mees. Ze zoekt hem op als ze tot rust moet komen, kruipt ook bij hem in de mand en hij vindt dat allemaal prima.’

Onderzoeksresultaten staven bevindingen

Dat een autismegeleidehond van KNGF Geleidehonden vaak een positieve invloed heeft op het kind en diens gezin, blijkt ook uit onderzoek naar de kwaliteit van leven met een autismegeleidehond. Het onderzoek is uitgevoerd door KNGF Geleidehonden. Prof. dr. Marie-José Enders-Slegers, hoogleraar Antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen heeft de analyse gedaan. De resultaten laten zien dat met de komst van de autismegeleidehond kinderen een betere zelfredzaamheid ontwikkelen, flexibeler worden in hun gedrag, zichzelf beter voelen, zich beter kunnen concentreren, minder woede-uitbarstingen hebben en zich socialer gedragen. De familie ervaart daarbij een betere kwaliteit van leven. 

Een autismegeleidehond is echter niet geschikt voor elk kind met autisme en in elke gezinssituatie. Of de combinatie hond en gezin succesvol is, hangt van veel factoren af en de procedure om in aanmerking te komen voor een hond is zeer uitgebreid. Voor gezinnen die geen professioneel opgeleide hond krijgen toegewezen, biedt KNGF Geleidehonden een trainings- en begeleidingstraject aan, genaamd PAWS (Parents Autism Workshops & Support). Tijdens speciale workshops leren ouders van kinderen met autisme, hoe een speciaal getrainde huishond hun kind kan helpen.

Meer lezen over deze PAWS-workshops

Onze website gebruikt cookies