Vandaag is het boek Vooraan! Honderd jaar blindengeleidehond gepresenteerd bij KNGF Geleidehonden. Het boek is geschreven door hoofdinstructeur van KNGF Geleidehonden, Kees Tinga en door Ad Bakker. Het eerste boek werd in ontvangst genomen door atlete Larissa Klaassen die onlangs zilver won op de 1 kilometerrit baanwielrennen Paralympische Spelen in Rio. Zij heeft zelf een blindengeleidehond en kreeg het boek aangereikt door geleidehond in opleiding Pippa.

De historie van de geleidehond

Dat honden blinde mensen kunnen helpen, was al langer bekend. Pas in de Eerste Wereldoorlog ontstond in het Duitse Oldenburg een echte opleidingsschool voor blindengeleidehonden, bestemd voor blinde oorlogsveteranen. Toen deze aanpak een succes bleek, kwamen ook blinde burgers voor een blindengeleidehond in aanmerking.  Dankzij Dorothy Eustis, een welgestelde Amerikaanse die in Zwitserland haar eigen kennel leidde, kregen de geleidehonden bekendheid in de Verenigde Staten. Ook in veel Europese landen, zoals Groot-Brittannië, Nederland, België en Italië, hielp Eustis bij het oprichten van scholen voor blindengeleidehonden.

Vooraan!

In Vooraan! wordt de ontwikkeling beschreven van deze scholen, met alle hoogte- en dieptepunten, en met de nadruk op maatschappelijke aspecten als armoedebestrijding, filantropie, kynologie, dierenwelzijn, gedragswetenschap en de emancipatie van mensen met een beperking. Een fascinerend, niet eerder opgetekend, verhaal over de bijzondere relatie tussen de blinde en zijn geleidehond, geïllustreerd met uniek beeldmateriaal.

De auteurs

Kees Tinga (1958) groeide op met honden. In 1988 trad hij als geleidehondeninstructeur in dienst bij KNGF Geleidehonden. Hier werkt hij nog steeds, tegenwoordig als hoofdinstructeur. Buitenlandse collega’s én een marktkoopman op het Waterlooplein brachten hem op het idee om historisch materiaal over blindengeleidehonden te verzamelen. Ad Bakker (1955) schrijft sinds 2003 boeken en columns over uiteenlopende onderwerpen. Begin 2015 kwam hij in contact met Kees Tinga, die zijn inmiddels omvangrijke collectie graag met de buitenwereld wilde delen. Gezamenlijk vatten zij het plan op om de geschiedenis van honderd jaar blindengeleidehond in boekvorm vast te leggen.

Koop het boek Vooraan! Honderd jaar blindengeleidehond op bol.com

Onze website gebruikt cookies