Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

KNGF Geleidehonden start proef met honden in strijd tegen darmkanker

Directeur KNGF Geleidehonden Ellen Greve met medische detectiehond

KNGF Geleidehonden start in samenwerking met het VU Medisch Centrum een bijzonder experiment ten behoeve van het vroegtijdig opsporen van darmkanker door medische detectiehonden. Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde en fabelachtige reukvermogen.

KNGF Geleidehonden maakt van dit gegeven dankbaar gebruik en is deze week begonnen met de training van spaniels die speciaal geselecteerd zijn op hun talent tot geurdetectie. De honden worden getraind met gebruikmaking van ontlastingmonsters van patiënten. Deze kankerdetectiemethode kan bijdragen aan verdere wetenschappelijke ontwikkeling van de vroege diagnose van darmkanker. De resultaten kunnen een doorbraak betekenen: hoe eerder kanker bij een patiënt wordt ontdekt, hoe groter de kans op herstel.

Mensenlevens redden
Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden is enthousiast: ”Wij zijn steeds op zoek naar mogelijkheden om onze professioneel getrainde honden voor relevante onderwerpen in de zorg in te zetten. Waarom zouden we onze maatschappelijke taak niet uitbreiden naar medische kankerdetectie om mensenlevens te redden? Wij hebben ons goed voorbereid op deze proef. We beschikken over serieuze internationale aanwijzingen dat het mogelijk is honden te trainen op het opsporen van de geur die kankercellen afgeven uit ontlasting of adem. In het buitenland zijn soortgelijke onderzoeken in beperkte mate uitgevoerd; echter, daarbij zijn ofwel te weinig honden ofwel te weinig monsters gebruikt, waardoor de resultaten niet betrouwbaar zijn. Wij zetten dan ook in op een betrouwbaar onderzoeksresultaat en vinden in het VU MC een uitstekende partner.”

Beoogd resultaat
Prof.dr. H. Verheul, afdelingshoofd medische oncologie bij het VU MC, onderschrijft het belang en de urgentie van het onderzoek: “Tot nu toe wordt darmkanker voornamelijk opgespoord via colonscopie, wat betekent dat een camera in de darm van de patiënt wordt binnengebracht. Dat is voor de patiënt niet prettig en bovendien wordt darmkanker meestal pas in een vergevorderd stadium opgespoord. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we met de inzet van speciaal getrainde honden een hogere mate van sensitiviteit en nauwkeurigheid in de opsporing van darmkanker kunnen behalen.”

Laboratorium
KNGF Geleidehonden gebruikt voor het project geen honden uit de eigen foklijn. De eerste medische detectiehonden in opleiding zijn cocker spaniels, bekend om hun scherpe neus. Het hondenkenniscentrum traint de honden met personeel dat zich heeft gespecialiseerd in geurdetectie. Er  is een speciaal laboratorium voor de training ingericht waar de honden zich zonder afleiding op de geurdetectie kunnen richten. Ellen Greve: “Honden hebben een enorm goede neus met een onvoorstelbaar reukvermogen. Door hen te leren welke geur ze moeten opsporen en hen direct te belonen wanneer ze dit goed doen, kunnen wij hun reukvermogen voor medische doeleinden betrouwbaar en effectief inzetten.”

Van training naar onderzoek
Om het antwoord te vinden op de vraag of honden daadwerkelijk professioneel kunnen worden ingezet bij het opsporen van bepaalde vormen van kanker is nader onderzoek noodzakelijk. De proef zal naar verwachting een jaar duren. De resultaten zullen uitwijzen of honden aan de hand van ontlastingmonsters op betrouwbare wijze onderscheid kunnen maken tussen kankerpatiënten en niet-kankerpatiënten. De proef is in eerste instantie gericht op darmkanker en zal mogelijk op termijn worden uitgebreid naar andere vormen van kanker.