Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Kan de geleidehond alle verleidingen weerstaan? Waarom blindengeleidehonden op loslopende honden reageren

Door Marianne, vrijdag 12 mei 2017, 8 reacties

‘Dat mag ‘ie toch niet doen?’, ‘Goede oefening voor hem’, ‘Nou, die hond moet nog een hoop leren.’ Zomaar een paar opmerkingen die dagelijks gemaakt worden als ik met mijn geleidehond in opleiding andere honden passeer.

Vaak, vooral in de stadsparken, lopen de andere honden los en mijn hond in tuig. Dus aan het werk. Wij trainen onze honden om andere honden zoveel mogelijk te negeren. Maar sommige loslopende honden laten zich niet negeren. Die werpen zich op mijn leerling-geleidehond of voor mijn voeten waardoor ik er als ziende al bijna over struikel. 

Voor iemand die niet of slecht ziet, kan dat ongelukkige situaties opleveren. Toch gaan passanten er vaak vanuit dat de blindengeleidehond zodanig is getraind dat hij onder alle omstandigheden andere honden blijft negeren. Ja, het is een geleidehond en hij is erop getraind. Maar ook een geleidehond blijft gewoon een hond en reageert dus als een hond.

Anticiperen

Als trainers kunnen wij anticiperen op een situatie en deze omzetten als trainingsdoeleinde. Wij zíen die andere hond aankomen, zien aan het gedrag of deze hond het goed bedoelt en of de baas ingrijpt of niet.

Onze blinde en slechtziende cliënten krijgen ook met deze situaties te maken. Zij zien echter niet wat voor hond er op hun maatje af komt rennen. Beeld je eens in: je bent blind en staat in een park. Met je geliefde hond, maar ook met je hulpmiddel: hij brengt jou veilig van A naar B. Je hoort een andere hond aankomen, maar hebt geen idee wat er gebeurt. Je kunt alleen maar hopen dat de eigenaar van de andere hond de situatie onder controle heeft. 

Conflict vermijdend

Geleidehonden zijn vaak sociaal en conflict vermijdend, maar kunnen ook onzeker zijn. Als er een loslopende hond op ze af komt, is het logisch dat zij die hond willen zien. Ze kunnen echter niet tegelijkertijd achterom kijken en voor zich uit kijken. Wat er dan wel eens in resulteert dat ze hun blinde of slechtziende baas ergens tegenaan laten lopen of over een stoeprand laten struikelen. Oeps. Dit soort situaties zijn te voorkomen als de ziende baas zijn hond even bij zich houdt.

Iets meer begrip van andere hondenbezitters zou ik fijn vinden.. Hondeneigenaren weten als geen ander dat een hond geen robot is, maar een dier met gevoelens en bijbehorende gedragingen. Dus zou ik aan alle hondenbezitters willen vragen: kom jij met je loslopende hond een geleidehond in tuig tegen, hou je hond dan asjeblieft even bij je. Zeker als het geen geleidehond in opleiding is, maar een ‘echt’ werkende geleidehond die zijn baas veilig van A naar B moet brengen.

Als de geleidehond óók losloopt - en dat doen onze honden dagelijks – dan mag hij natuurlijk met jouw hond spelen! Dan is hij vrij, draagt geen tuig en kan lekker ravotten. Leuk voor alle honden en bazen!

Instructeur Marianne

Marianne is één van de instructeurs bij KNGF Geleidehonden. Ze werkt het liefst met honden én mensen. Het trainen van honden en het begeleiden van geleidehondenbazen vindt zij de ideale combinatie.

Lees alle blogs van Marianne

Reacties (8)

 • Reactie van: Mijni C., geplaatst op: 29 mei 2017

  Gedeeld. Omdat het belangrijk is

 • Reactie van: wim, geplaatst op: 24 mei 2017

  Dit verhaal moet bekent gemaakt worden in alle media en tijdschriften waar honden liefhebbers mee te maken krijgen.

 • Reactie van: Annemieke, geplaatst op: 13 mei 2017

  Gedeeld ! Want voor deze onmisbare maatjes mag best wat meer ruimte gevraagd worden als ze zo hard aan het werk zijn !

 • Reactie van: J Rotman , geplaatst op: 13 mei 2017

  Dit is ook van toepassing op Hulphonden

 • Reactie van: Raymond, geplaatst op: 12 mei 2017

  Ik heb het gedeeld, goede informatie maar geleidehond.nl zal niet gauw een site zijn die ik bezoek omdat ik A: niet op zoek ben naar een geleidehond en B: ook geen geleidehond train.

 • Reactie van: Miep van Kleef, geplaatst op: 12 mei 2017

  Duidelijker kan de informatie niet.

 • Reactie van: frans kuijper, geplaatst op: 12 mei 2017

  Goed artikel er kan niet genoeg informatie worden over dit onderwerp.elke hondenbezitter zou dit moeten weten.

 • Reactie van: Mona Bosschieter, geplaatst op: 12 mei 2017

  Uitstekende, informatie blog die meer verspreiding verdient!

Uw reactie