Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Veelgestelde vragen

Labrador pup met afstudeerhoed

Ons werk en dat van onze honden roept allerlei vragen op. Logisch, want het is en blijft bijzonder wat onze honden voor mensen kunnen doen. Hier vindt u antwoord op de meest gestelde vragen aan onze organisatie.

Algemeen

Scholieren

 1. Ik heb als onderwerp voor mijn spreekbeurt/werkstuk voor de blindengeleidehond gekozen. Kan ik een keer langskomen?
 2. Ik maak een schoolopdracht/schoolproject over blindengeleidehonden. Kan ik een trainer interviewen?

Steunen

 1. Hoe kan ik KNGF Geleidehonden steunen?
 2. Kan ik ook een eenmalige gift doen?
 3. Ik wil een wijziging doorgeven (ander rekeningnummer, verhuizing, maandbedrag wijzigen, etc.). Hoe kan ik dit doen?
 4. Ik heb een pup geadopteerd en wil mijn gegevens wijzigen. Waar kan ik dit doen?
 5. Waarom ontvang ik post (met acceptgiro’s)?
 6. Ik ontvang regelmatig post. Kan ik ook minder post ontvangen?

Nalaten aan KNGF Geleidehonden

 1. Ik wil graag nalaten aan KNGF Geleidehonden, hoe doe ik dat?
 2. Met wie kan ik als executeur contact opnemen als KNGF Geleidehonden is opgenomen in een opengevallen testament?
 3. Ik wil KNGF Geleidehonden opnemen in mijn testament. Met wie kan ik daarover contact opnemen?

Onze honden

 1. Is de training leuk voor de honden?
 2. Met welke hondenrassen werkt KNGF Geleidehonden?

Hond aanvragen

 1. Kom ik in aanmerking voor een blindengeleidehond?
 2. Kom ik in aanmerking voor een assistentiehond?
 3. Kom ik in aanmerking voor een blindengeleidehond als ik visueel beperkt én rolstoelgebonden ben?
 4. Hoe kan ik ons gezin opgeven voor een autismegeleidehond?
 5. Kom ik in aanmerking voor een buddyhond?
 6. Kan ik een KNGF-hond aanvragen voor een sociaal doel (bijv. een verzorgingshuis)?
 7. Kan ik een afgekeurde aspirant-geleidehond of gepensioneerde KNGF-hond adopteren?

Algemeen

1. Ik wil graag een (spontaan) bezoek aan KNGF Geleidehonden brengen. Kan dat? 
Helaas is het niet mogelijk om spontaan bij ons langs te komen. De honden zijn overdag met de trainers op pad voor hun opleiding. Na een lange trainingsdag hebben de honden ook tijd nodig om met elkaar te spelen of uit te rusten. Bezoek zou te veel onrust meebrengen.
Wel kunt u een afspraak maken voor een bezoek aan de geleidehondenbeleving, hierbij kunt u ervaren hoe het is om met een virtuele geleidehond door hartje Amsterdam te lopen. Ook brengt u dan een bezoek aan het bijbehorende museum. Meer lezen en een afspraak maken. 

2. Organiseert KNGF Geleidehonden ook open dagen?
Wij organiseren informatiemiddagen speciaal voor visueel gehandicapten en hun begeleiders.Op deze manier kunnen zij zelf ervaren wat een blindengeleidehond voor hen kan betekenen. Ook voor de assistentiehond organiseren wij regelmatig een open middag. Wanneer de eerstvolgende informatiemiddag is, leest u hier. Daarnaast organiseren wij jaarlijks een donateursdag, deze zijn niet vrij toegankelijk, hiervoor worden persoonlijke uitnodigingen verzonden. 

3. Kan ik een gastles krijgen over KNGF Geleidehonden?
Wij beschikken over een breed ambassadeursnetwerk van geleidehondgebruikers en een aantal pleeggezinnen die u graag meer vertellen over ons bijzondere werk. Er zijn verschillende mogelijkheden: een KNGF-ambassadeur kan een gastles geven op een school, een lezing geven op uw vereniging of een presentatie tijdens een evenement. Kijk voor meer informatie op de pagina gastspreker.

4. Ik heb een klacht over een (fondsenwervende) activiteit van KNGF Geleidehonden. Waar kan ik terecht?
Wij zijn blij dat u de moeite neemt een klacht aan ons door te geven. Dit geeft ons de mogelijkheid iets goed te maken, uit te leggen en ervan te leren. KNGF Geleidehonden heeft een uitgebreide klachtenprocedure, die voldoet aan de eisen van het CBF. Neem contact met ons op over uw klacht. Uw klacht wordt altijd vertrouwelijk en persoonlijk behandeld.

5. Hoe komt KNGF Geleidehonden aan de financiële steun voor haar werk en hoe wordt deze gebruikt?
KNGF Geleidehonden is een missie gedreven organisatie met als doel mensen met een beperking te ondersteunen met een professioneel getrainde hond. Om ons werk uit te kunnen voeren zijn wij grotendeels afhankelijk van de financiële steun van onze donateurs. KNGF Geleidehonden krijgt als aanbieder van zorg een klein deel van de kosten van sommige honden vergoed van de zorgverzekeraars. Voor het overgrote deel moeten wij aanvullend fondsen werven. 
Uiteraard waarderen wij deze steun enorm en gebruiken deze dan ook zeer zorgvuldig voor deze belangrijke missie.Over de besteding van onze financiële middelen zijn wij graag open en transparant. Wilt u hierover meer lezen, klik dan hier

6. Hoe wordt het geld van KNGF Geleidehonden besteed en wat verdient de directeur?
Tegenwoordig zijn de besteding van binnengekomen donaties en het salaris van de directeur veelbesproken onderwerpen en daarvoor hebben wij alle begrip. Wij vinden het als maatschappelijke organisatie belangrijk om kostenbewust te zijn en een zo groot mogelijk deel van onze inkomsten te besteden aan onze doelstellingen. Daarom leggen wij in ons jaarbericht en jaarverslag transparant verantwoording af over onze bestedingen en behaalde resultaten. Een verkorte toelichting op onze doelbesteding, de functie van de directeur en het directiesalaris leest u hier.

 

Scholieren

1. Ik ga een spreekbeurt of werkstuk maken over de blindengeleidehond. Mag ik een keer langskomen?
Wat leuk dat je de blindengeleidehond hebt gekozen als onderwerp voor jouw spreekbeurt/werkstuk! Helaas is het niet mogelijk om langs te komen. De honden zijn overdag met de trainers op pad voor hun opleiding. Na een lange trainingsdag hebben de honden ook tijd nodig om met elkaar te spelen, rustig te eten of uit te rusten. Als er mensen op bezoek komen in de kennel, wordt het te onrustig voor de honden. We hebben wel een  kinderfolder die je kunt downloaden. Hierin vind je informatie over onze organisatie en het opleiden van geleidehonden. Veel succes bij het voorbereiden van je werkstuk of spreekbeurt.

2. Ik maak een schoolopdracht/schoolproject over blindengeleidehonden. Kan ik een trainer interviewen?
Het is niet mogelijk om een interview met een trainer te houden, omdat zij overdag op pad met de honden zijn. Veel informatie kun je trouwens ook al vinden op deze website. Specifieke informatie over het werk van de trainers vind je hier. Succes met de opdracht!

Steunen

1. Hoe kan ik KNGF Geleidehonden financieel steunen?
KNGF Geleidehonden is erg blij met uw steun. In welke vorm dan ook. Wij geven de voorkeur aan een automatische machtiging. KNGF Geleidehonden bespaart hiermee veel geld, omdat de verwerking van de machtiging veel goedkoper is dan die van de acceptgirokaart. Zo kunnen we het geld beter besteden aan het intensieve opleidingstraject van onze blindengeleidehonden. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende manieren waarop u onze stichting kunt steunen. Of klik hier om u direct  aan te melden als donateur.

2. Kan ik ook een eenmalige gift doen?
Natuurlijk! Elke gift is van harte welkom. Een eenmalige gift kun u overmaken naar IBAN: NL81INGB 0000275400 t.n.v. KNGF Geleidehonden te Amstelveen. U kunt ook direct via onze website doneren. Online doneren gaat via een beveiligde omgeving. Onze hartelijke dank voor uw steun!

3. Hoe kan ik een wijziging in mijn persoonlijke of donatiegegevens doorgeven?
Wilt u alleen uw adres wijzigen, dan kan dat met het adreswijzigingformulier op onze website. Stuur voor alle andere wijzigingen een e-mail met uw volledige naam en adresgegevens naar info@geleidehond.nl. Vermeld bij een wijziging altijd uw oude gegevens. Daarmee kunnen wij u terug vinden in ons donateursysteem. Bedankt voor het doorgeven.

4. Ik heb een pup geadopteerd en wil mijn gegevens wijzigen. Waar kan ik dit doen?
Na aanmelding als adoptieouder heeft u per e-mail een gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen. Als u eenmaal bent ingelogd op www.adopteereenpup.nl, dan kunt u via 'mijn profiel' uw persoonlijke gegevens wijzigen (e-mailadres, wachtwoord, adresgegevens etc.) of uw adoptie beëindigen. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen van Adopteereenpup.nl.

5. Waarom ontvang ik post (met acceptgiro’s)?
We sturen onze donateurs vier keer per jaar een nieuwsbulletin en één keer per jaar het jaarbericht. We houden graag onze donateurs op de hoogte van ons werk en hoe het geld wordt besteed. Ook is gebleken dat onze donateurs deze berichtgeving waarderen. Wij hopen dat mensen ons daardoor blijven steunen. De acceptgiro is de adresdrager van de mailing. Daardoor hebben we geen aparte adresdrager nodig. En dat scheelt in de kosten en de hoeveelheid papier. De acceptgiro is dan ook in eerste instantie niet bedoeld als vraag om een grotere donatie. We zijn al heel blij dat u ons steunt.

6. Ik ontvang regelmatig post. Kan ik ook minder post ontvangen?
Natuurlijk. Geef uw postwensen aan via het formulier postwensen.

Nalaten aan KNGF Geleidehonden

1. Ik wil graag nalaten aan KNGF Geleidehonden, hoe doe ik dat?
U kunt op verschillende manieren nalaten aan KNGF Geleidehonden. Voor alle manieren is het nodig dat u naar de notaris gaat om uw wensen in een testament te laten vastleggen. Op deze pagina over nalaten leest u meer over de verschillende mogelijkheden. Ook kunt u onze folder over nalaten aanvragen en deze per e-mail of per post ontvangen. 

2. Met wie kan ik als executeur contact opnemen als KNGF Geleidehonden is opgenomen in een opengevallen testament?
U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Financiën en Administratie en vragen naar André Hollegie; bereikbaar tijdens kantooruren via 020-4969333 of mailen naar info@geleidehond.nl.

3. Ik wil KNGF Geleidehonden opnemen in mijn testament. Met wie kan ik daarover contact opnemen?
U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Filantropie en Communicatie en vragen naar Patricia Elings; bereikbaar tijdens kantooruren via 020-4969333 of mailen naar p.elings@geleidehond.nl.

Onze honden

1. Is de training leuk voor de honden?
De honden van KNGF Geleidehonden worden nooit met dwang getraind. De training van onze geleidehonden in opleiding gebeurt op basis van het belonen van positief gedrag. Zo krijgt de hond plezier in de training en werken ze graag voor hun baas. Daarnaast krijgen ze bij ons iedere dag volop tijd en ruimte om lekker te rennen, spelen en snuffelen. Lees meer informatie over de opleiding van de honden.

2. Met welke hondenrassen werkt KNGF Geleidehonden?
Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we dat labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen het meest geschikt zijn om op te leiden als geleidehond. Deze honden werken graag voor een baas en zijn daarnaast groot genoeg om hun baas comfortabel te begeleiden. Meer informatie over onze honden leest u op de pagina 'onze honden'.

Geleidehond aanvragen

1. Kom ik in aanmerking voor een blindengeleidehond?
Een blindengeleidehond is het beste hulpmiddel voor veel mensen met een visuele handicap. Maar dat geldt niet voor iedereen. Bent u blind of zeer slechtziend? Kijk dan bij onze voorwaarden of u in aanmerking komt voor een blindengeleidehond. Als u denkt aan de criteria te voldoen, kunt u het aanmeldformulier invullen. Na ontvangst nemen wij contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

2. Kom ik in aanmerking voor een assistentiehond?
Een assistentiehond is een goed hulpmiddel voor veel mensen met een motorische handicap. Maar dat geldt niet voor iedereen. Lees u eerst meer over de voorwaarden waaraan u moet voldoen. Denkt u na lezing in aanmerking te komen voor een assistentiehond, vult u dan een aanmeldformulier in. Na ontvangst nemen wij contact met u op de mogelijkheden te bespreken. Voldoet u aan de criteria, dan maken wij graag een afspraak voor een intakegesprek waarin uw en onze verwachtingen worden besproken. 

3. Kom ik in aanmerking voor een blindengeleidehond als ik visueel beperkt én rolstoelgebonden ben?
Ondanks dat wij tegenwoordig ook assistentiehonden afleveren, leiden wij bij KNGF Geleidehonden geen  blindengeleidehonden op voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Onze samenwerkingspartner Geleidehondenopleiding Ans L’Abee levert zeer incidenteel wél een blindengeleidehond voor naast een rolstoel af. Zo’n combinatie is zeldzaam, omdat er nogal wat voorwaarden aan verbonden zijn. De aanvrager moet bijvoorbeeld een aardige restvisus hebben, over een zeer goede oriëntatie beschikken en voldoende werkaanbod hebben voor de hond. Het traject loopt ook anders. Er gaan meerdere voorzorgbezoeken aan vooraf en lang niet iedere aanvrager die bezocht wordt, komt ook daadwerkelijk in aanmerking.  

4. Hoe kan ik ons gezin opgeven voor een autismegeleidehond?
Per jaar leiden wij enkele autismegeleidehonden op. De vraag naar deze honden is echter groter dan het aanbod. Lees meer over deze bijzondere honden. Voldoet uw gezin aan de voorwaarden voor een autismegeleidehond? Vul dan het aanmeldformulier in. Na ontvangst nemen wij contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

5. Kom ik in aanmerking voor een buddyhond?
Wij hebben buddyhonden voor oud-geüniformeerden met een posttraumatische stresstoornis en voor kinderen  die een matige tot ernstige beperking of stoornis hebben. Omdat al onze honden een speciale opleiding krijgen, zijn het kostbare honden. De selectieprocedure is daarom strikt. Lees meer over de buddyhonden en wat de criteria zijn voor een aanvraag.

6.  Kan ik een KNGF-hond aanvragen voor een sociaal doel?
De honden die wij opleiden zijn alleen bedoeld voor mensen met een handicap. Wel is het mogelijk honden die met pensioen gaan te adopteren. Dit zijn honden van ongeveer negen jaar die toe zijn aan hun welverdiende rust. Voor deze honden is echter een lange wachtlijst. Deze staat regelmatig open voor inschrijvingen, houdt hiervoor onze website in de gaten. 

7. Kan ik (gepensioneerde) KNGF-hond adopteren?
Dat is mogelijk, er is echter een lange wachtlijst voor deze honden. Deze lijst staat regelmatig open voor inschrijvingen, u kunt zich dan op deze pagina aanmelden.