Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.

Carrière van de hond Van pup tot pensioen

 • GEBOORTE

  Fokgastgezin

  KNGF Geleidehonden fokt bijna al haar honden zelf. De beste geleidehonden en assistentiehonden zijn labradors, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen daartussen. Onze honden hebben een goede gezondheid en de juiste karaktereigenschappen om hun bijzondere taak te kunnen doen. De puppy's komen ter wereld bij onze fokgastgezinnen thuis waar de moederhond woont. De pups wennen direct vanaf de geboorte aan een prettige huiselijke omgeving en hebben daardoor een grote voorsprong op hondjes die in een kennel geboren worden.
   

  Pasgeboren pups drinken bij hun moeder
 • 7 weken

  Puppypleeggezin

  Na ruim zeven weken is de pup klaar voor een nieuwe stap: hij gaat naar een fijn puppypleeggezin. Dit gezin zorgt voor de socialisatie, opvoeding en verzorging van de jonge hond. In het jaar bij het pleeggezin went de kleine viervoeter aan kinderen, openbaar vervoer, winkels, andere dieren en nog veel meer. Dankzij deze liefdevolle zorg groeien de pups op tot stabiele, goed opgevoede honden.

  Word ook pleeggezin

  Jonge geleidehond pup op perron bij trein
 • 14 MAANDEN

  Opleiding

  Als de hond ruim een jaar oud is, krijgt hij een test om te bepalen of hij 'schoolrijp' is. Ook krijgt hij een medische test, want alleen voor op en top gezonde honden is een carrière als geleidehond weggelegd. Is alles in orde, dan komt de hond naar onze geleidehondenschool in Amstelveen. Hij is dan ongeveer 14 maanden oud. Op school leert de hond de specifieke taken die hij nodig heeft als blindengeleidehond, autismegeleidehond, assistentiehond of buddyhond.

  Meer over de hondenopleiding

  Wilt u ook helpen?

  Help mensen met een handicap aan een speciaal opgeleide hond. Steun KNGF Geleidehonden. 

  Help mee!

 • 15 tot 22 MAANDEN

  Aan het werk

  Als de hond bijna afstudeert, gaat de instructeur op zoek naar een geschikte ‘match’; welke cliënt op de wachtlijst past het beste bij deze hond qua karakter? Ook het 'werkaanbod' moet aansluiten. Dan volgt een kennismaking tussen de toekomstige baas en de hond. Klikt het tussen dit tweetal, dan gaan zij samen de instructieperiode in. Ze leren met elkaar werken en omgaan. Dit is een spannende tijd. Hierna kunnen baas en hond samen op pad, al duurt het nog even voor ze elkaar door en door kennen. Uiteindelijk vormen ze een soepel, hecht en uniek team. 

  Labrador geleidehond wacht met baas op de stoep bij druk kruispunt
 • 9/10 JAAR

  Pensioen

  Onze honden doen hun werk graag. Niettemin verdienen ze na gedane arbeid een mooi pensioen. De leeftijd van pensionering verschilt per hond en is afhankelijk van taak, gezondheid, werklust en energie. Maar vaak ligt deze rond hun negende jaar. De goede oude dag bestaat uit wandelen, eten, slapen, spelen en knuffelen. Dit kan bij zijn gehandicapte baas zijn, bij bekenden van de baas of het voormalig pleeggezin van de hond. Als dit niet mogelijk is, zorgen wij voor een goed thuis. Gelukkig zijn veel mensen bereid een KNGF-hond nog een paar mooie jaren te geven.

  Interesse in adoptie van een (gepensioneerde) KNGF hond?

  Inschrijven wachtlijst

  Gepensioneerde Golden Retriever geleidehond