Resultaat Dam tot Damloop voor de geleidehond

KNGF-hardloopshirts van deelnemers aan Dam- tot Damloop met daarop modderpootjes en Een duwtje in de rug voor de geleidehond

Gisteren renden 48 lopers zich in het zweet voor KNGF Geleidehonden. Zij liepen de Dam tot Damloop, een loop van 16,1 km van Amsterdam naar Zaandam. Deze sportievelingen lieten zich per gelopen kilometer sponsoren door vrienden, familie en bedrijven en steunden hiermee de opleiding van onze honden. Het bedrag dat dit fanatieke team heeft opgehaald, is inmiddels bekend.

In totaal werd er €10.119 opgehaald voor KNGF Geleidehonden (steunen kan deze week nog steeds) en liepen de teamleden gezamenlijk bijna 800 kilometer. Een geweldig resultaat dat bijdraagt aan de opleiding van de honden die een bijzondere carrière tegemoet gaan. Een hond wordt namelijk niet zomaar blindengeleidehond, assistentiehond, autismegeleidehond of buddyhond. Hier komt heel wat bij kijken. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij deze viervoeters en daar is veel tijd en geld mee gemoeid. 

“Ik ben blij dat ik op deze manier heb kunnen bijdragen aan de opleiding van deze bijzondere honden. Ik heb zelf last gehad van een motorische beperking door de ziekte van Lyme, dus ik weet goed wat het betekent als je niet meer alles kunt. Gelukkig kan ik weer hardlopen. Daarom vond ik dit een mooie manier om iets voor een ander te betekenen”, vertelt Cor van Duijn, deelnemer van het KNGF-team.

Hardlopen met buddy

Bijzonder aan dit hardloopteam is dat er acht mensen met een visuele beperking deelnamen. Niet met hun blindengeleidehond, maar met een buddy; een loper die aan de slechtziende of blinde deelnemer gekoppeld is met een lint en zo diegene begeleidt tijdens de loop.

Steun bij voorbereiding

KNGF Geleidehonden steunde de lopers bij hun voorbereiding en organiseerde twee clinics onder begeleiding van trainer Rene Noordbergen van atletiekvereniging AKU te Uithoorn. Ook na afloop van de Dam tot Damloop werden de lopers goed verzorgd en kregen zij een welverdiende massage aangeboden door visueel beperkte masseurs in het Dam tot Dampark.

Over de Dam tot Damloop

De Dam tot Damloop is één van Nederlands grootste hardloopevenementen en gaat van Amsterdam tot Zaandam. Dat is een parcours van 10 Engelse Mijlen (16,1 kilometer). Het evenement werd in 2016 voor de 32ste keer georganiseerd.

Eigen actie organiseren?

Wil je ook het verschil maken voor mensen met een (visuele) beperking? Zet een actie op voor onze geleidehonden in opleiding via onze actiewebsite