KNGF Geleidehonden innoveert met introductie nieuw geleidehondentuig

Blindengeleidehond in nieuw tuig kijkt op

KNGF Geleidehonden vervangt na 30 jaar het welbekende witte blindengeleidehondentuig voor een lichtere moderne variant. In het nieuwe tuig zijn ontwerpprincipes van drones, rugzakken en kitesurftrapezes verwerkt door het Leidse ontwerpbureau npk design. KNGF Geleidehonden heeft de primeur met dit innovatieve geleidetuig.

Meer comfort voor hond en baas

‘Het welbekende witte tuig stamt uit midden jaren 80. Hoog tijd voor een vernieuwingsslag dus. We hebben ons vooral gericht op meer comfort voor zowel hond als baas’, aldus Peter van der Heijden, hoofd Training en Cliëntenzorg. ‘We hebben samen met geleidehondengebruikers en npk design de verbeterpunten van het bestaande tuig in kaart gebracht.‘ 

Rianne de Jong, industrial designer bij npk design vult aan: ‘De zware metalen beugel is vervangen door carboncomposiet, een licht maar ijzersterk kunststof waar onder andere drones van worden gemaakt, waardoor het geleidetuig aanzienlijk minder weegt. Om tot een betere sluiting en pasvorm te komen, zijn de ontwerpprincipes van rugzakken en kitesurftrapezes onder de loep genomen. Ook is er reliëf in het tuig aangebracht om de voelbare eigenschappen voor mensen met een visuele beperking te verbeteren.’ De eerste testgebruikers zijn enthousiast over de verbeterpunten.

Betere herkenbaarheid in het donker

Om het tuig nog lichter te maken is onderzocht of kunststofmaterialen het leer van het tuig kunnen vervangen. De tests die daarmee zijn gedaan, waren niet positief en daarom is weer voor leer gekozen voor het nieuwe tuig. Een reflecterende rand en een veiligheidslichtje dat ook door hardlopers wordt gebruikt, zorgt voor meer zichtbaarheid van de hond in het donker.

Puntjes op de i

De testgroep wordt uitgebreid met tientallen geleidehondengebruikers en instructeurs. Zij gaan de komende tijd met het nieuwe tuig werken om de laatste puntjes op de i te zetten. Verwacht wordt dat deze testfase eind november is afgerond en het nieuwe tuig gereed is voor implementatie.  Donateurs kunnen bijdragen aan de vervanging van de geleidehondentuigen van alle cliënten.

Doneer en draag bij aan het nieuwe geleidehondentuig

Gio Award 2016

Ons nieuwe geleidehondentuig heeft een award gekregen, het is onderscheiden met de GIO Award 2016. Daarmee behoort het tot een groep erkende innovatieve producten die de kritische blik van de vakjury doorstonden. Het nieuwe tuig werd ontworpen door het Leidse ontwerpbureau npk design.

De jaarlijkse Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp (GIO) wordt georganiseerd door Designlink, een platform voor hoogwaardige initiatieven met als doel de ‘designketen’ te professionaliseren. De GIO Erkenning is een onafhankelijke bekroning voor design vakmanschap en het nationale keurmerk voor Goed industrieel Ontwerp in Nederland. Producten die de commerciële kracht van design laten zien komen in aanmerking voor een erkenning. Naast de esthetiek worden vooral functionaliteit, innovatie en materiaalkeuze van het ontwerp beoordeeld.