Eerste Kamer unaniem akkoord ratificeren VN-verdrag

Een assistentiehond staat naast de rolstoel van zijn baas

Belangrijk nieuws vanuit Den Haag: de Eerste Kamer ging dinsdagavond unaniem akkoord met het ratificeren van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Het Verdrag regelt dat iedereen, met of zonder een beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving.

´Niet alleen voor de twee miljoen Nederlanders met een beperking, maar voor iedereen is het een historische dag´, zei staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gisteren in de Senaat tijdens de behandeling van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.

Lange strijd

De senatoren stemden in met het gehandicaptenverdrag van de Verenigde Naties. Na jarenlange onderhandelingen gelden in Nederland nu extra afspraken over een meer gelijkwaardige behandeling van gehandicapten. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar bijvoorbeeld ook voor blinden en doven. 


´Ik ben ongelofelijk blij´, aldus Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. ´We hebben er, samen met onze cliënten, lang voor gestreden. Met ludieke acties, een indringende video-boodschap en helaas ook met schrijnende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van onze achterban heeft KNGF Geleidehonden de afgelopen jaren aandacht van de politiek gevraagd. Nu het verdrag er eindelijk doorheen is, is doorpakken belangrijk en moeten we gezamenlijk aanpassingen invoeren. Een hele uitdaging! KNGF Geleidehonden bood, met een grote groep ervaringsdeskundigen achter zich, staatssecretaris Van Rijn in januari al haar expertise aan om hierover mee te denken. Dat aanbod staat uiteraard nog steeds.´

Gebouwen toegankelijk

Eén van de afspraken is nu dat overheden en ondernemers met kleine aanpassingen hun gebouw toegankelijk moeten maken voor gehandicapten. Hoe nodig dat is werd gisteren ook weer duidelijk. Tientallen gehandicapten waren naar Den Haag gekomen om de vergadering in de Eerste Kamer bij te wonen.

Ironisch genoeg was de publieke tribune voor hen nauwelijks bereikbaar. Noodgedwongen moesten de geïnteresseerden dan ook de vergadering via een live-verbinding volgen vanuit een andere ruimte in het Kamergebouw. Van Rijn zei hierover: 'Dit illustreert voor mij het belang van deze goedkeuring, we zullen er met z'n allen veel harder aan moeten trekken. Volwaardig meedoen door iedereen begint met volwaardige toegang voor iedereen. En met dit verdrag in de hand kan dat.'


Oproep Tweede Kamer ratificatie VN-verdrag | toegankelijkheid