Defensieminister ontmoet buddyhond tijdens werkbezoek

Minister Hennis-Plasschaert op werkbezoek bij KNGF Geleidehonden

Het aantal afgestudeerde buddyhonden van KNGF Geleidehonden voor (oud-) geüniformeerden met PTSS is binnen een jaar verdubbeld. Vandaag heeft de maatschappelijke organisatie de 21e buddyhond afgeleverd bij zijn baas met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Eind 2015 zal KNGF Geleidehonden in totaal 25 buddyhonden beschikbaar hebben gesteld aan veteranen en politieagenten met PTSS. Reden genoeg voor minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie om vandaag een werkbezoek te brengen aan KNGF Geleidehonden en de buddyhonden en hun bazen te ontmoeten. 

Mijlpaal

‘Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen met een beperking of stoornis te helpen. Voor getraumatiseerde (oud-)medewerkers van Defensie en Politie zijn we goed op weg. Vandaag vindt opnieuw een buddyhond zijn weg naar een nieuwe baas om hem op ieder moment van de dag bij te staan en het leven met PTSS draaglijk te maken’, vertelt Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden. Buddyhonden voor (oud-)geüniformeerden bestaan nog maar pas. Iedere nieuwe aflevering van een hond is een grote mijlpaal, want de impact van deze honden op hun getraumatiseerde bazen is groot. Dat onderstreept ook Hennis-Plasschaert na het bezoek aan het opleidingsinstituut. ‘Het is bijzonder te zien hoe deze buddyhonden veteranen met PTSS een nieuw perspectief geven en ze uit hun isolement halen. Deze trouwe, goed opgeleide viervoeters kunnen voor veel oud-militairen een wereld van verschil maken’, aldus de minister.

Vergoeding van Defensie

Vorig jaar liet Hennis-Plasschaert weten een vergoeding vanuit Defensie beschikbaar te stellen voor het opleiden van buddyhonden.‘Ik ben mij zeer bewust van de complexiteit van PTSS en hoop dat met mijn toezegging zoveel mogelijk veteranen met PTSS, die baat kunnen hebben bij een buddyhond, er één kunnen krijgen’, zei de defensieminister daar toen al over. Een belangrijke toezegging voor KNGF Geleidehonden, want voor de opleidingskosten is de organisatie vooralsnog volledig afhankelijk van giften en sponsoring, en intussen neemt de vraag naar buddyhonden steeds verder toe.

Wekken uit nachtmerries

Angstaanvallen, nachtmerries, herbelevingen, slapeloosheid en een sociaal isolement maken het leven van mensen met PTSS zwaar. Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze hond zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook heeft de buddyhond praktische vaardigheden geleerd om zijn baas te ondersteunen. Zo kan hij de baas wekken uit nachtmerries en kan hij als buffer dienen in situaties die voor zijn baas moeilijk of beangstigend zijn, waardoor de hond zorgt voor een gevoel van veiligheid op straat.