BNers bijten zich vast in heftige obstacle run

Het logo van Mud Masters VIPS: helden over de hindernis op een houtblok aan een touw

Airen Mylene, Kees van der Spek, Jim Bakkum, Leontien van Moorsel en Frans Duijts gaan samen met een vriend, vriendin of familielid de sportieve uitdaging aan om voor KNGF Geleidehonden mee te doen aan Mud Masters VIPS. Met hun inzet roepen zij op om de opleiding van geleidehonden te steunen.

De obstacle run staat symbool voor de hindernissen die mensen met een visuele, lichamelijke of psychische beperking elke dag met hulp van hun geleidehond overwinnen. Vanaf vandaag roepen de BN´ers op om hen te sponsoren voor deze afmattende race via actievoorgeleidehonden.nl/mmvips.


Met foto´s en video´s delen zij hun trainingsmomenten en vragen zij hen te steunen ten behoeve van de opleiding van meer geleidehonden. Hoe het de BN'ers is vergaan in de race, is woensdag 13 juli om 20.30 uur te zien bij SBS6 te zien in Mud Masters VIPS: helden over de hindernis.

Steun voor meer hondenhelden

De teams die tegen elkaar gaan strijden, zijn; presentatrice Airen Mylene en voormalig hockey-international Taeke Taekema, presentator Kees van der Spek met zijn goede vriend presentator André van der Toorn, acteur en zanger Jim Bakkum en zijn broer Danny, wielrenkampioene Leontien van Moorsel en haar zus Wilma en zanger Frans Duijts met zijn neef Chris. De vijf BN´ers zullen moeten samenwerken met en vertrouwen op hun teammaatje. Samen verleggen zij hun grenzen, overwinnen ze de meest uitdagende hindernissen van het ruige Mud Masters parcours in Weeze en strijden zij tegen de andere teams in een spectaculaire afvalrace. Het programma roept de kijkers daarbij op om de opleiding van de hondenhelden van KNGF Geleidehonden financieel te steunen.

Entertainment met een serieuze boodschap

Mud Masters VIPS: helden over de hindernis is een sportief entertainmentprogramma met een serieuze boodschap. Want natuurlijk komt het verhaal van de verschillende geleidehonden en hun bazen ook aan bod. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, licht toe: ´Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen die een beperking ervaren in activiteiten op het gebied van horen, zien of mobiliteit. Mensen zonder beperking staan vaak niet stil bij de dagelijkse hindernissen waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Onze geleidehondenbazen overwinnen die obstakels met de hulp van een speciaal opgeleide hond aan hun zijde. Met de geleidehond, hun eigen held, als maatje kunnen zij zelfstandig zijn en zoveel mogelijk uit het leven halen. Dat willen we laten zien.´

Metafoor

Met het programma vraagt KNGF Geleidehonden niet alleen financiële steun voor de opleiding van de honden.  Het draait ook om meer begrip voor de positie van mensen met een beperking, waarbij de betekenisvolle rol van de geleidehond duidelijk wordt getoond. 

Greve: ‘De obstacle run is in die zin een metafoor voor de hindernissen die mensen met een visuele, motorische of psychische beperking iedere dag moeten nemen. Even snel wat inkopen doen in een stad vol verkeer en allerlei fietsen en andere obstakels op de stoep, is een uitdaging als je blind bent. Spontaan een restaurant bezoeken is, als je in een rolstoel zit, vaak een opgave als de entree ontoegankelijk is, de inrichting te krap of als er geen gehandicaptentoilet aanwezig is. Nieuwe schoenen in het winkelcentrum kopen betekent voor een kind met autisme vaak enorm veel prikkels en angstmomenten. Een oud-militair of politieagent met een posttraumatische stressstoornis ziet als een berg op tegen een simpel bezoek aan de supermarkt vanwege de onverwachte geluiden, mensen die plotseling naast of achter je langslopen of die in de rij bij de kassa benauwend dicht op je staan. De hond heeft in al deze situaties een helpende rol.’